Kako se letjelo na krilima države: Šta će biti sa letovima niskobudžetnih avio-komapnija

Dodajte komentar

Ministarstvo kapitalnih investicija (MKI) tražilo je od Agencije za zaštitu konkurencije (AZK) da se izjasni da li je davanje subvencija niskobudžetnim avio-kompanijama narušilo konkurenciju u vazdušnom saobraćaju, saznaju “Vijesti” od više izvora u izvršnoj vlasti i sektoru saobraćaja.

Riječ je o irskoj kompaniji RajanEr, britanskoj IziDžet i mađarskoj Viz Er.

Ovim kompanijama novac je, prema saznanjima “Vijesti”, isplaćivan u periodu od 2013. do 2020. godine iz budžeta države, Aerodroma Crne Gore (ACG) i Nacionalne turističke organizacije (NTO), a istekli su i ugovori koje je država sklopila sa njima.

Ćutanje

“Vijesti” su pitale MIK, kojim rukovodi Mladen Bojanić, da li su istekli ugovori sa ove tri niskobudžetne avio-kompanije, ako jesu kada i da li će biti obnovljeni.

Pitanja za ovaj Vladin resor su i hoće li biti nastavljena politika subvencija niskobudžetnih kompanija i smatraju li da su one potrebne za promociju Crne Gore kao turističke destinacije, ali je umjesto odgovora stiglo objašnjenje da se pitanja upute Ministarstvu ekonomskog razvoja (MER) u čijem je nadležnosti sada sektor turizma pošto su subvencije dodjeljivali bivše Ministarstvo turizma i NTO.

Iz MER-a, kojim rukovodi ministar Jakov Milatović, nijesu odgovorili na ista pitanja.

Objašnjeno je da trenutno nijesu u mogućnosti da odgovore.

Od dva resora traženo je i da dostave podatke koliko je niskobudžetnim kompanijama u poslednjih sedam godina isplaćeno novca po osnovu subvencija (period od 2013. do 2020. godine).

Na pitanja “Vijesti” koliko su dali novca niskobudžetnim avio-kompanijama nije odgovoreno ni iz ACG i NTO.

Dopisi

Resor kojim rukovodi Bojanić je sredinom prošlog mjeseca u vezi ovog pitanja uputio dopis AZK u koji “Vijesti” imaju uvid.

“Da li se Agencija izjašnjavala u vezi povlastica i subvencija koje su bivše Ministarstvo održivog razvoja i turizma, ACG i NTO omogućavali i isplaćivali na domaćem tržištu, niskotarifnim avio-kompanijama- Rajaner, Izidžet i Viz er u periodu od 2013. do 2020. godine.

Da li je davanje ovih subvencija posebno u periodu od 2014. do 2020. narušilo konkurenciju u vazdušnom saobraćaju”, piše u dopisu ministarstva u čijoj je nadležnosti sektor saobraćaja.

U AZK još nije formiran ispitni postupak, a prema saznanjima “Vijesti” sakuplja se dokumentacija od ACG, NTO i MER-a.

U jednom do dopisa koji je upućeno ACG i u koji “Vijesti” imaju uvid, navedeno je da Agencija ispituje raspoložive podatke i informacije po službenoj dužnosti zbog sumnji da je dodijeljena nezakonita državna pomoć, odnosno, pomoć koja je dodijeljena bez prethodne prijave ili prije odlučivanja Agencije o usklađenosti te pomoći sa Zakonom o dodjeli državne pomoći.

“Potrebno je da se izjasnite da li ste u periodu od 2013. do 2020 dodjeljivali subvencije niskotarifnim avio-kompanijama u smislu definicije državne pomoći i da sve dokaze i informacije dostavite Agenciji” navodi se u dopisu upućenom ACG.

7 godina su tri niskobudžetne avio-kompanije dobijale subvencije od države

Nacionalni avio-prevoznik Montenegro Airlines (MA) prizemio je svoje avione krajem prošle godine zbog teške finansije situacije u kojoj se nalazio. Vlada od septembra nije smjela da mu pomaže.

Nova državna avio-kompanija “To Montenegro “ treba da, prema najavi izvršnog direktora Predraga Todorovića, počne sa letovima do početka ljetnje turističke sezone.

Za sada nije poznao koje će slotove imati, a najavljeno je da će poslovati po tržišnim principima.

Brojni benefiti od ulaska niskobudžetnih avio-kompanija

Avio-dostpunost Crne Gore do 2013. godine uglavnom je bila zasnovana na poslovanju komercijalnih avio-prevoznika i čarter avio-kompanija koje su letove održavale uglavnom tokom nekoliko mjeseci u ljetnoj turističkoj sezoni.

Zahvaljujući ulasku niskobudžetnih avio-kompanija država je tokom cijele godine bila povezana sa evropskim gradovima.

Na listi gradova sa kojima je država povezana nalaze se Barselona, Bolonja, Štutgart, Berlin, Brisel, London, Štokholma, Milano, Minhen, Budimpešta, Katovice, Varšava…

Korist od niskobudžetnih avio-kompanija imali su i aerodromi u Podgorici i Tivtu jer su uvećali promet, podstaknut je razvoj crnogorske turističke privrede, produženje sezone, marketinška vidljivost Crne Gore, građanima su bile dostupne jeftine avio karte…

Izvor: Vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *