Zašto cijena bitkoina raste iako mu je vrijednost uvjek ista?

Dodajte komentar

Mehanizam tržišta je jedini mehanizam (tačnije, pojava u ekonomiji) koja utiče na cijenu bilo čega. Ukoliko imate potražnju koja je veća od ponude za nekom robom ili uslugom, cijena te robe ili usluge će se povećavati.

Ništa se tu nije promijenilo ni sa dolaskom novih tehnologija i kriptovaluta, pa tako i povećana tražnja za najpoznatijom kriptovalutom, bitkoinom, utiče da njemu cijena naglo skače i ponekad, isto tako naglo – padne.

Zašto je to tako i zbog čega cijena bitkoina raste iako je njegova upotrebna vrijednost uvjek ista?

Glavni generator uvećane tražnje za bitkoinom su – mediji. Podstaknuti željom za senzacionalizmom, mediji širom svijeta donose priče sa naslovima o „uspješnim investitorima u bitkoin koji su preko noći postali milioneri“ i poentom sličnom onoj o „dobitnicima na lutriji“. Tako se stvara slika da svako može da „ima sreće“ i zaradi na bitkoinima, a da pritom uopšte ne mora da razumije kako funkcioniše blokčejn tehnologija, a kamoli ireverzibilne matematičke funkcije koje su osnove za tehničko razumijevanje blokčejna.

Čitav ovaj medijski trend stvara sliku o bitkoinu kao nečemu što može „preko noći“ da riješi sve finansijske probleme i zbog toga masa hrli da kupi taj bitkoin u nadi da će kupiti finansijski usjpeh. Upravo ta masa ljudi podstiče tržišni mehanizam sa strane potražnje, što onda logično uzrokuje da svako ko ima bitkoin može iz dana u dan da ga nudi po sve višoj cijeni.

Ovde treba napomenuti da je upotrebna vrijednost bitkoina skoro pa nikakva. Da, postoje mjesta na kojima nešto može da se kupi za bitkoine, ali to su mjesta koja prihvataju i neke druge klasične valute.

Jedina isključiva prijednost bitkoina u odnosu na ostale valute bi bila u mogućnosti finansijske manipulacije i skrivanja bogatstva i dobiti od poreznika, što ga čini sivom zonom djelovanja, a samim tim stvara i neizvjesnost oko njegove budućnosti.

Izvor: Kamatica

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *