Ukoliko bi lokdaun trajao 14 dana, gubici bi bili oko 150 miliona eura

Ukoliko se u naredne dvije sedmice ne smanji broj oboljelih od koronavirusa, lokdaun u Crnoj Gori je neizbježan, kazao je u jutarnjem programu Radio televizije Crne Gore (RTCG) državni sekretar Ministarstva finansija i socijalnog staranja Janko Odović.

“Ukoliko bi trajao 14 dana, njegovi negativni efekti po privredu i državu bi se osjećali dva mjeseca, a to bi značilo gubitke od oko 150 miliona eura”, objasnio je Odović, prenosi Portal RTCG.

On je kazao da je Ministarstvo formiralo tri tima koja će se baviti kontrolom poštovanja mjera.

“Prvi tim sačinjen je od pripadnika Uprave policije, oni kontrolišu primjenu mjera napolju, tim inspektora Uprave za inspekcijske poslove i pripadnika Uprave policije koji kontrolišu primjenu mjera u privrednim subjektima i pripadnici Vojske Crne Gore koji upozoravaju građane da nose masek”, kazao je Odović.

Istakao je da ukoliko ove mjere ne pomognu, sljedeći korak je totalni lokdaun, što bi značilo i velike poteškoće i za građane, jer zaključavanje znači prestanak normalnog života.

“Na koliko smo od takve odluke zavisi od svih nas. Ukoliko u ovoj i narednoj nedjelji poštovanje mjera bude na većem nivou, ukoliko budemo nosili maske, broj oboljelih počeće da opada. Međutim, ukoliko se broj obolijevanja nastavi ovim tempom lokdaun će biti neizbježan”, kazao je on.

Odović kaže da je razumljivo da nakon godinu života s pandemijom dolazi do zamora građana, ali da broj dnevno umrlih treba da bude podsjetnik da je virus još među nama.

On je kazao da je na terenu trenutno 150 inspektora.

“Nije sam broj inspektora koji je presudan, tu je savjest građana. a i odgovorsnost inspektora i način na koji obavljaju svoj posao”, kazao je Odović.

Ističe da bi novi lokdaun bio ogroman udar na privredu.

“Ako bi trajao dvije nedjelje, efekti njegovi bi se osjećali dva mjeseca. To bi značilo da bi gubici u privredi i državi bili oko 150 miliona eura”, naglasio je Odović.

Ako dođe no toga, država će, kako je naveo, odgovorno postupiti i izaći u susret građanima i privredi.

On kaže da Vlada ima više planova kada je riječ o tome.

“Prvo što nam slijedi je usvajanje prvog programskog budžeta. On će nam pokazati kakvo je stvarno trošenje sredstava poreskih obveznika, što će i smanjiti troškove. Mi nećemo smanjivati plate i penzije, ali ćemo smanjiti troškove gdje god je moguće”, kazao je on.

Komentarišući situaciju u zdravstvu Odović je istakao je da je tokom ove sedmice zaposleno oko 250 medicinskih radnika, od čega 50 ljekara i 200 medicinskih radnika.

Govoreći o kršenju mjera tokom predizborne kampanje u Nikšiću,on je kazao da je cilj da Crna Gora ne bude policijska država i apelovao na građane da poštuju rade sve kako se ne bi zarazili.

Check Also

“Pravoslavna banka” Nenada Vitomirovića

Novljanin, magistar Nenad Vitomirović, autor je knjige “Pravoslavna banka”, koja je svojevrstan vodič o načinu finasiranja baziranom …

Leave a Reply

Your email address will not be published.