Srbija će proizvoditi i rusku i kinesku vakcinu

Dodajte komentar

Srbija će do kraja ove godine početi proizvodnju kineske vakcine Sinopharm i ruskog Sputnjika V, objavili su u četvrtak predsjednik Aleksandar Vučić i ministar bez portfelja Nenad Popović.

Vučić je proizvodnju kineskih vakcina objavio iz Abu Dhabija, gdje je s čelnicima Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) dogovorio gradnju zajedničke fabrike s Emiratima i Kinom, a početak proizvodnje očekuje se 15. oktobra.

Ranije danas početak proizvodnje vakcine Sputnjik V najavio je srbijanski ministar bez portfelja Nenad Popović, poslije razgovora s ruskim ministrom industrije i trgovine Denisom Manturova, a prva faza proizvodnje odnosno pakovanja Sputnjika V trebala bi početi do 20. maja.

Vučić je u uključenju za Radio-televiziju Srbije, tokom posjete Emiratima, rekao da će u roku od dvije nedjelje biti organizovano “javno potpisivanje” te da je riječ o “potpuno greenfield” projektu nove fabrike Sinopharm vakcine.

“Imaćemo velike količine cjepiva za nas, ali i za cijeli region, a ono što sam naučio večeras je da ćemo morati – pa makar po samoj cijeni koštanja – davati vakcine regionu jer to što mi budemo naše ljude izliječili ili preventivno djelovali – ne vrijedi ako u regionu postoji problem”, rekao je Vučić za RTS.

Srbija trenutno koristi četiri vakcine – Pfizer-BioNTech, Sputnjik V, Sinopahrm i AstraZeneca, a s više od 1,7 miliona ukupno primijenjenih doza i dalje je među vodećim zemljama u svijetu i regionu po broju vakcinisanih i revakcinisanih na 100.000 stanovnika.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *