Krajem marta počinje bušenje koje će pokazati ima li nafte u crnogorskom podmorju

Dodajte komentar
Ilustracija

Italijansko- ruski konzorcijum Eni-Novatek će 25. marta početi prvo istražno bušenje koje treba da pokaže da li ima nafte u crnogorskom podmorju, saopštili su na konferenciji za novinare ministar za kapitalne investicije Mladen Bojanić i državni sekretar u tom resoru Marko Perunović.

“Optimisti smo po pitanju ovog posla i očekujemo značajne benefite, da diverzifikuje ekonomiju i da ne bude zavisna od turizma i usluga. Želim da naglasim da je Vlada posvećena pitanju zaštite životne sredine i vjerujemo da se mogu razvijati ozbiljni projekti uz očuvanje životne sredine i poštovanje svih svjetskih ekoloških standarda”, istakao je Bojanić.

Perunović je kazao da se očekuje da 13. marta u kasnim večernjim časovima platforma “Topaz Driller” za bušenje dođe u Crnu Goru.

“Prva naftna bušotina će biti na dubini od 6.525 metara, a druga gasna će biti manje dužine.Biće potrebne dodatne inspekcije, a sa sada se sve radi po procedurama. Optimisti smo i preliminarni podaci koji upućuju na bušenje su dobri”, rekao  je Perunović.

Bojanić je istakao da očekuju da će Crna Gora od tog posla ubirati značajne benefite i da će to biti jedna od glavnih stvari koja će učiniti da Crna Gora diversifikuje svoju ekonomiju, da više ne bude zavisna samo od turizma i usluga.

On je najavio da se finalizuje kompletna informacija vezano za rudnik Tara Brskovo.

“Smatramo da se radi o značajnom projektu i tu smo bili brzi u stvaranju pretpostavki da se krene u realizaciju tog projeta”, kazao je Bojanić.

Oba projekta, kako je kazao, izazvala su priličnu pažnju udruženja ekologa.

On je dodao da je Vlada posvećena zaštiti životne sredine i istakao da će projekti biti rađeni u skadu sa svjetskim standardima zaštite životne sredine.

“To je pitanje koje ne može ova vlast da riješi zauvijek. Uvjereni smo da može i ekologija i ekonomija. Ne možemo da saniramo ni crne tačke ako nemamo novca. Ministarstvo je spremno da da zeleno svjetlo za mnoge projekte koje će uz punu zaštitu životne sredine učiniti da Crna Gora diversifikuje ekonomiju, poveća zaposlenost i ekomomske benefite za sve građane Crne Gore, Kazao je Bojanić.

On je kazao da s ovim projektom navljuje novih 100 dana Vlade.

“Prvih 100 dana uglavnom smo potrošili na organizaciju ministarstvava, administrativnm procedurama i “gašenjem požara” u kompanijama koje smo zatekli u jako lošem stanju”, kazao je Bojanić.

Narednih 100 dana, kako je kazao, planiraju da krenu sa izvođenjem novih projekata i aktiviranjem onih koje je ranija vlast započela.

“Sve što je utvrdimo da je dobro za Crnu Goru mi ćemo da nastavimo a ono što utvrdimo da je loše naći ćemo način da zaustavimo”, kazao je Bojanić.

Državni sekretar u ministarstvu kapitalnih investicija Marko Perunović je kazao da je koncesioni ugovor sa konzorcijumom Eni-Novatek potpisan 2016. godine i planirano je da se razvija u

Kako su ranije kazali iz Uprave za ugljovodonike, prvo istražno bušenje se realizuje u skladu sa Radnim programom Ugovora o koncesiji za istraživanje i proizvodnju ugljovodnika sa koncesionarima Eni i Novatek koji je potpisan u septembru 2016. godine.

Koncesionari Eni i Novatek su, u skladu sa obavezama iz Radnog programa Ugovora o koncesiji za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika, izvršili 3D seizmička istraživanja krajem 2018. godine, a tokom 2019. godine izvršena je obrada prikupljenih podataka, kao i geološke i geofizičke studije.

Na osnovu obrađenih podataka definisan je prospekt za koji se vrši prvo istražno bušenje.

Početkom 2020. godine završeno je geomehaničko ispitivanje tla na mikrolokalitetima, a u cilju utvrđivanja geomehaničkih svojstava morskog dna.

U Luci Bar uspostavljena je logistička baza u kojoj je dopremljen veći dio materijala koji će biti korišćen tokom bušenja.

Takođe, u skladu sa epidemiološkim mjerama, posada koja treba da vrši inspekciju i opremanje platforme već se nalazi u karantinu u Podgorici.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *