Fascinantan berzanski debi Koponga u Njujorku

Dodajte komentar

Akcije južnokorejskog giganta za e-trgovinu Koponga zabilježile su fascinantan skok od 40 odsto na debitovanju na Njujorškoj berzi u četvrtak, čime je njegova Inicijalna javna ponuda (IPO) postala najveća u ovoj godini u Sjedinjenim Državama.

Akcije Koponga su na samom startu trgovane po cijeni od 63,50 dolara, a zaključile su trgovački dan na nivou od 49,25 dolara, tako da je tržišna kapitalizacija kompanije dostigla 84,47 milijardi dolara, izveštava CNBC.

Kompanija je na IPO-u tražila 35 dolara po akciji, što je bilo iznad ciljanog raspona od 32 do 34 dolara po komadu koji je prvobitno utvrdila.

Kopong, koji je osnovao korejsko-američki milijarder Bom Kim 2010. godine, poredi se često sa Amazonom ili Alibabom jer garantuje dostavu narudžbine istog ili najkasnije narednog dana.

Ova firma ima više od 100 logističkih i centara za prijem porudžina u više od 30 gradova i zapošljava oko 15.000 vozača u Južnoj Koreji. Kopong je prošle godine skoro udvostručio prihod na 12 milijardi dolara, prema podacima iz prijave za IPO, ali je ipak prijavila neto gubitak od oko 475 miliona dolara za 2020.

Debi na njujorškom tržištu kapitala mogao bi da označi još jedan uspješan poduhvat SoftBanke, čiji Vižen Fond, vredan 100 milijardi dolara, drži više od 35 procenata vlasništva u Kopongu.

Među investitorima Koponga su i investicioni fondovi Sekvoja Kepital i Blek Rok.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *