Dow Jones na novom rekordu

Dodajte komentar
Wall Street

Na Wall Streetu je u srijedu Dow Jones indeks dostigao rekord  jer je Kongres konačno prihvatio novi paket fiskalnih podsticaja i jer su splasnula strahovanja od jačanja inflacije.

Dow Jones skočio je 464 boda ili 1,46 posto, na rekordnih 32.297 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,60 posto, na 3.898 bodova. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,04 posto, na 13.068 bodova.

Rast Dow Jones i S&P 500 indeksa zahvaljuje se nastavku rotacije na tržištu iz tehnološkog sektora, koji je lani predvodio po rastu, u sektore koji bi trebali imati najviše koristi od novih podsticajnih mjera i oporavka ekonomije od koronakrize.

Naime, Zastupnički dom Kongresa prihvatio je juče konačni paket fiskalnih podsticaja vrijedan 1.900 milijardi dolara. Taj paket, drugi od izbijanja koronakrize, među ostalim uključuje 400 milijardi dolara kako bi veći dio Amerikanaca primio 1.400 dolara pomoći, 350 milijardi za pomoć saveznim i lokalnim vlastima, kao i veća izdvajanja za program vakcinisanja.

Zahvaljujući tome, ulagači prodaju dionice tehnoloških kompanija, koje su dostigle vrlo visoke vrijednosti, a kupuju dionice u sektorima, kao što su kao što su finansijski, energetski i industrijski, koji bi se trebali brže oporaviti kada se ekonomija otvori.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *