Zabrana rada škola, vrtića, tržnih centara, kladionica, parkova u više gradova

Zabrana rada tržnih centara, štandova u opštinama koje imaju 14-dnevnu incidentu na 100.000 veću od 800 – to su Budva, Tivat, Herceg Novi, Podgorica, Bar, Plužine, Ulcinj, Cetinje, Bar, Kotor, Pljevljka…, kao i zabranu izlaska sa teritorije opštine.

U ovim opštinama je zabranjen rad ugostiteljskih objekata.

Zabranjen je rad kladionica, kockarnica, fitnes centara, teretana…

Mjera je i zatvaranje parkova i slično u opštinama koje imaju 14-dnevnu incidentu na 100.000 veću od 800.

“U ovim opštinama se prelazi na onlajn učenje”, rekao je direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić.

Vrtići sa radom prestaju od petka.

Za sve koji ulaze u Crnu Goru, osim sa teritorija, Srbije, BiH, Kosova, Albanije moraju imati test ne stariji od 48 sati.

Mjere će trajati sedam dana i naredne će se usaglašavati, rekao je Galić.

Upućen apek građanima da se prijave za vakcinaciju

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala je da će ove mjere podrazumijevati veluiku molbu i apel da redukuju koliko je u njihovoj moći sve kontakte.

“Bolnički kapaciteti širom države su povećani i trenutna popunjenost je 67 odsto. Angažovali smo preko 230 sestara sa Biroa rada i pet ljekara sa Biroa koji će biti uključeni u proves vakcinacije”, rekla je Borovinić Bojović.

Pozvala jer građane da se vakcinišu

Predstavnici Ministarstva zdravlja, Ministarstva finansija i socijalnog staranja, Ministarstva unutrašnjih poslova i Instituta za javno zdravlja obratiće se u 15 časova povodom donošenja novih protivepidemijskih mjera.

Ovo je već drugo obraćanje predstavnika Vlade u vezi sa epidemiološkim mjerama na koje mediji nisu pozvani, čime je još jednom medijima onemogućeno da postave dodatna pitanja u vezi sa epidemiološkom situacijom u državi.

Sekulović: Djelovaćemo represivno zbog zdravlja građana

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović kazao je da se u prethodnom vremenu postupalo selektivno prilikom poštovanja mjera.

“Naši kapaciteti su povećani i pojačani. Djelovaćemo represivno i ne želimo da bilo ko završi u zatvoru, ali ćemo to raditi zbog zdravlja građana”, rekao je Sekulović.

Odović: Nepoštovanje mjera zabrinjavajuće

Državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja Janko Odović rekao je da podaci sa terena pokazuju da se mjere nijesu poštovale i da su zbog toga donijete nove.

“Izvršeno 6.430 kontrola, izdata 43 prekršajna naloga u iznosu od 43.000 eura. Pripadnici Uprave piolicije upozorili su 14.817 osoba, podbnijeli 32 krivične prijave i lišili slobode 11 lica. Nepoštovanje mjera zabrinjavajuće. Do sada se djelovalo preventivno, pošto je situacija zabrinjavajuća od danas će se djelovati na oštriji način i kazniće se svako nepoštovanje mjera. Posebno nepoštovanje mjera zabrane izlaska od 21 do 5 časova ujutro će biti sankcionisano, kao i nenošenje maski”, rekao je Odović.

Izvor: Vijesti.me

Check Also

3 razloga zašto ne treba da budete zahvalni samo zato što imate posao

Kada su ljudi zahvalni samo na činjenici da imaju posao, postoji šansa da će ih …

Leave a Reply

Your email address will not be published.