Uvode se još restriktivnije mjere

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović najavila je još restriktivnije mjere u borbi protiv korona virusa, navodeći da će biti pojačana kontrola njihovog poštovanja.

Ona je u gostovanju na Radiju Crne Gore apelovala na građane da poštuju mjere. Jedna od mjera koje je najavila je da će škole preći na onlajn sistem rada. Ostale bi trebalo da budu saopštene tokom dana.

“Nove mjere će važiti sedam dana, a korekcije su uvijek moguće. Smatramo opravdanim da nastava bude onlajn”, rekla je Borovinić-Bojović, uz napomenu da se određeni broj nastavnog kadra nalazi u izolaciji.

Ona je gostujući na Radiju Crne Gore ocijenila da je epidemiološka situacija u Crnoj Gori veoma zabrinjavajuća, te zahtijeva, kako je rekla, angažman kompletnog zdravstvenog sistema, ali i drugih resora.

Ništa manje, kako je rekla, nije važno ni aktivno uključivanje građana. Podsjeća da su neke crnogorske opštine već u lokdaunu, te da se tamo bilježe bolji rezultati.

Sistem nije pred pucanjem

Ona je objasnila da “porast broja smrtnih slučajeva prati porast broja hospitalizovanih pacijenata”.

Komentarišući pismo koje je minstar vanjskih poslova Đorđe Radulović 4. marta uputio šefovima diplomatija Evropske unije i NATO-a, u kojem od njih traži da hitno pomognu Crnoj Gori u borbi protiv korona virusa, Borovinić-Bojović kaže da nam pomoć u ovom trenutku nije potrebna, ali da je potrebno planirati stvari ukoliko Crna Gora dođe u takvu situaciju, prenosi portal RTCG.

Radulović je u pismu naveo da je zdravstveni sistem Crne Gore pred pucanjem. Borovinić-Bojović, međutim, kaže drugačije.

“Zdravstveni sistem nije pred pucanjem. Značajno jeste opterećen, ali apel je da se sistem sačuva. U ovom trenutku nemamo deficit ljekara i osoblja. Angažovali smo sestre i tehničare sa Biroa rada. Tu je i pet ljekara koji će ući u timove za vakcinaciju”, rekla je ministarka.

Masovna vakcinacija do kraja aprila

Na nivou države, kako je rekla, popunjenost bolničkih kapaciteta je 67,2 odsto.

Ona tvrdi i da nema žmurenja na probleme u vezi sa epidemiološkom situacijom u Crnoj Gori, a u pitanju je, rekla je, hronična i vanredna situacija koja traje i kod nas, i u svijetu.

Kad je riječ o vakcinaciji, ona kaže da bi masovno cijepljenje trebalo da počne do kraja aprila.

Ministarka nije željela da komentariše kršenje mjere od strane premijera i ministara tokom sahrane vladike Atanasija u Trebinju. Ponovila je da nije portparol vlade, te da nije prava adresa za to pitanje.

Kazala je i da drugi subjekti u društvu krše mjere, ali da mediji imaju dvostruke aršine. S timi u vezi, podsjetila je na kršenje mjera prilikom opraštanja od poznatog kantautora Đorđa Balaševića ne samo u regionu, nego i u Crnoj Gori: “Ako su mediji pozdravljali te aktivnosti, onda treba biti principijelan i reći da svi mjere treba da poštuju jednako”.

Izvor: Vijesti

Check Also

Evropi nedostaje 400 hiljada vozača kamiona

Evropi, prema studiji konsultantske firme Transport Intelligence, nedostaje 400.000 vozača kamiona da bi pokrili trenutne …

Leave a Reply

Your email address will not be published.