“Er Srbija” u aprilu počinje sa testiranjem digitalnog kovid pasoša

Dodajte komentar

“Er Srbija”, u saradnji sa Međunarodnom asocijacijom za vazdušni saobraćaj (IATA), početkom aprila počinje sa testiranjem digitalnog pasoša (IATA Travel Pass), mobilne aplikacije koja pomaže putnicima da lako i bezbjedno organizuju putovanje u skladu sa zahjtevima država koji se tiču testiranja na kovid 19 ili vakcinacije, najavila je kompanija.

“Er Srbija” će tako biti jedna od prvih avio-kompanija u Evropi koja će postati dio globalne inicijative, čiji je cilj ponovno otvaranje granica bez karantina, kao i garantovanje bezbjednog putovanja i oporavka turizma i avio-industrije.

Prva faza testiranja aplikacije će se odvijati na letovima “Er Srbije” između Beograda i Ciriha, trajaće nekoliko nedjelja, a putnici će biti pozvani da učestvuju, najavljeno je u saopštenju.

“Ponosni smo što ćemo među prvima u svijetu testirati digitalni pasoš. Još jednom smo potvrdili našu posvećenost zaštiti bezbjednosti, zdravlja i dobrobiti putnika, kao i kreiranju integrisanog i besprekornog korisničkog iskustva”, izjavio je generalni direktor “Er Srbije” Dankan Nejsmit.

Ocijenio je da je ovo izvanredna inicijativa, koja će omogućiti putnicima da ispune sve potrebne uslove za ulazak u različite zemlje svijeta.

“Dugujemo veliku zahvalnost Institutu Torlak iz Beograda. Oni će biti direktno povezani sa Međunarodnom asocijacijom za vazdušni saobraćaj i bez njihove podrške i saradnje ovaj pilot-projekat ne bi bio moguć”, rekao je Nejsmit.

Direktor “Er Srbije” je naveo da će “IATA Travel Pass” omogućiti putnicima da drže podatke u vezi s testovima na kovid 19 i upravljaju njima na svojim mobilnim telefonima, kao i da dele na siguran način svoj verifikovani status avio-kompanijom pre dolaska na aerodrom.

“Digitalni pasoš će takođe pružati ažurne informacije o zdravstvenim propisima u vezi sa koronavirusom, pomažući putnicima da provjere da li ispunjavaju najnovije uslove ulaska u zemlju odredišta”, rekao je Nejsmit.

Regionalni potredsjednik Međunarodne asocijacije za vazdušni saobraćajza Rafael Švarcman rekao je da je ta organizacija ponosna što radi sa “Er Srbijom” na tome da digitalni pasoš učini dostupnim na “starom kontinentru”.

“Ovo je prvi korak ka tome da evropska i međunarodna putovanja tokom pandemije budu što prijatnija, pružajući ljudima sigurnost da ispunjavaju sve zahtjeve vlada za ulazak u države koji se tiču virusa kovid 19”, rekao je Švarcman.

Precizirao je da kako se granice budu otvarale, “IATA Travel Pass” će biti dodatno unaprijeđen sa više mogućnosti da ispuni sve zahtjeve vlada, naglasivši da će putnici “Er Srbije” među prvima imati na raspolaganju ove usluge.

“Er Srbija” objašnjava da će njeni putnici biti u prilici da lako i jednostavno kreiraju svoj digitalni pasoš.

Nakon testiranja ili vakcinacije, referentne laboratorije će na bezbjedan način slati zaštićene podatke u aplikaciju pojedinca, a “IATA Travel Pass” će zatim uporediti neophodne uslove za putovanje sa unijetim podacima putnika i svi koji ispunjavaju uslove za željenu destinaciju dobiće zelenu oznaku za putovanje.

Izvor: Bankar.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *