Amancio Ortega

Dobit vlasnika Zare pala za 70 odsto

Španska kompanija Inditeks, vlasnik modnih brendova Zara, Pul&Bear, Stradivarijus, Berška i drugih, saopštila je danas da je zabilježila pad neto dobit od 70 odsto u 2020. godini, na 1,1 milijardu eura.

Pad profitabilnosti, koji je znatno veći nego što se očekivalo, posljedica je globalnog lokdauna koji je trajao bezmalo cijele prošle godine, kao i smanjene potražnje uzrokovane pandemijom koronavirusa, prenosi Rojters.

Neto dobit Inditeksa u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju je potonula za 53 procenta, na 435 miliona eura, na prihod od prodaje od 6,3 milijarde eura, jer su u većem dijelu Evrope oko Božića ponovo bile uvedene mjere zatvaranja, navodi se u saopštenju kompanije.

Oko 15 posto fizičkih prodavnica Inditeksa širom svijeta je do 8. marta i dalje ostalo zatvoreno zbog korona mjera ograničenja, dodaju iz kompanije.

Ovaj španski maloprodajni lanac tzv.brze mode, koji ima 6.829 prodavnica širom svijeta, zabilježio je ukupan pad prodaja u 2020. godini od 28 odsto u odnosu na prethodnu godinu, na 20,4 milijarde eura, pri čemu je negativne efekte pandemije djelimično nadoknadio nevjerovatan skok njegove onlajn prodaje od 77 procenata, prenosi britanska agencija.

Check Also

Turska u samo sedam dana izgubila 4,8 milijardi američkih dolara rezervi

Turska je imala najveći gubitak u rezervama stranih valuta od početka ove godine, a za …

Leave a Reply

Your email address will not be published.