Dobit vlasnika Zare pala za 70 odsto

Dodajte komentar
Amancio Ortega

Španska kompanija Inditeks, vlasnik modnih brendova Zara, Pul&Bear, Stradivarijus, Berška i drugih, saopštila je danas da je zabilježila pad neto dobit od 70 odsto u 2020. godini, na 1,1 milijardu eura.

Pad profitabilnosti, koji je znatno veći nego što se očekivalo, posljedica je globalnog lokdauna koji je trajao bezmalo cijele prošle godine, kao i smanjene potražnje uzrokovane pandemijom koronavirusa, prenosi Rojters.

Neto dobit Inditeksa u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju je potonula za 53 procenta, na 435 miliona eura, na prihod od prodaje od 6,3 milijarde eura, jer su u većem dijelu Evrope oko Božića ponovo bile uvedene mjere zatvaranja, navodi se u saopštenju kompanije.

Oko 15 posto fizičkih prodavnica Inditeksa širom svijeta je do 8. marta i dalje ostalo zatvoreno zbog korona mjera ograničenja, dodaju iz kompanije.

Ovaj španski maloprodajni lanac tzv.brze mode, koji ima 6.829 prodavnica širom svijeta, zabilježio je ukupan pad prodaja u 2020. godini od 28 odsto u odnosu na prethodnu godinu, na 20,4 milijarde eura, pri čemu je negativne efekte pandemije djelimično nadoknadio nevjerovatan skok njegove onlajn prodaje od 77 procenata, prenosi britanska agencija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *