U narednih sedam dana prvo istražno bušenje crnogorskog podmorja

Dodajte komentar
Ilustracija

Finalne pripreme postrojenja koje će da vrši prvo istražno bušenje u podmorju Crne Gore završene su na Malti i Topaz Driller se uputio prema crnogorskom akvatoriju sinoć, saopšteno je iz Uprave za ugljovodonike.

Ukoliko vremenski uslovi budu dozvolili, Topaz Driller će stići na lokaciju gdje je planirano prvo istražno bušenje u naredih sedam dana.

-Prvo istražno bušenje se realizuje u skladu sa Radnim programom Ugovora o koncesiji za istraživanje i proizvodnju ugljovodnika sa koncesionarima Eni i Novatek koji je potpisan u septembru 2016. godine- navodi se u saopštenju.

Iz Uprave podsjećaju da su koncesionari Eni i Novatek su, u skladu sa obavezama iz Radnog programa Ugovora o koncesiji za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika, izvršili 3D seizmička istraživanja krajem 2018. godine, a tokom 2019.godine izvršena je obrada prikupljenih podataka, kao i geološke i geofizičke studije.

-Na osnovu obrađenih podataka definisan je prospekt za koji se vrši prvo istražno bušenje. Početkom 2020. godine završeno je geomehaničko ispitivanje tla na mikrolokalitetima, a u cilju utvrđivanja geomehaničkih svojstava morskog dna, zbog sigurnosti gdje instaliranja Jack Up platforme.

U Luci Bar uspostavljena je logistička baza u kojoj je dopremljen veći dio materijala koji će biti korišćen tokom bušenja. Takođe, u skladu sa epidemiološki mjerama, posada koja treba da vrši inspekciju i opremanje platforme već se nalazi u karantinu u Podgorici- zaključuje se u saopštenju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *