Šta je NFT i zašto ga nazivaju valutom budućnosti?

Dodajte komentar

Nefungibilni tokeni ili NFT dobijaju na popularnosti poslednjih mjeseci, a investitori i zaljubljenici u umjetnost troše milione dolara tražeći vlasništvo nad nečim što postoji samo u digitalnom prostoru.

Pomama je opet postala aktuelna kada je Džek Dorsi, milijarder, suosnivač i izvršni direktor Tvitera, strastveni pobornik bitkoina, objavio da prodaje svoju prvu objavu na ovoj društvenoj mreži kao NFT – digitalno dobro koje će postojati na etereum blokčejnu.

Ranije ove nedjelje, američka rok grupa Kings of Leon najavila je da će njihov novi album biti dostupan kao NFT, nudeći neke ekskluzivne opcije za fanove.

NFF tokeni zasnovani na blokčejnu koji se ne mogu zamijeniti nečim drugim i jedinstveni su. Takvi tokeni se često koriste za digitalne kolekcionarske predmete.

NFT su vid kripto valute koji omogućava da se razna dela, pa i umjetnička nastala u različitim medijima „tokenišu“ i prodaju putem sličnih mehanizama digitalne trgovine kao i bitkoin. Tako je blokčejn kompanija „Indžektiv protokol“ spalila prije nekoliko dana Benksijevo djelo Moroni i tako ga pretvorila u NFT.

Onaj ko bude dao najvišu ponudu za čuvenu objavu će zapravo kupiti „digitalni sertifikat o objavi na Tviteru“. Kako navode iz blokčejna „Vrijednosti“, ovo je kao da ste kupili sličicu bezbol igrača sa njegovim autogramom, što je čini nezamjenjivom vrijednošću.

Drugim riječima, onaj ko bude dao najvišu ponudu, kupiće u stvari autogram. Objava će i dalje nastaviti da postoji na internetu dok god Dorsi i kompanija „Tviter“ budu željeli.

Prvi NFT

Prvi NFT-ovi pojavili su se negdje u 2016. no postali su popularni tek krajem 2017. pojavom i viralnim širenjem Kripto mačaka. Od tada su se pojavile mnoge alternative ali nijedna nije bila takav pogodak kao famozne mačke.

U kripto mačkama svaka mačka je bila jedinstveni token s posebnim atributima. Sjećate se nefungibilnih Pokemona? Oni su nefungibilni jer svaki pokemon izgleda drugačije i ima svoje vještine. Ti atributi uticali su na izgled mačke pa je tako i svaka mačka bila jedinstvena. Kako je izgled bio posebniji, tako je i mačka više vrijedjela, npr. mačka s đavoljim rogovima.

Dakle, ukratko, NFTovi su kao jedinstveni predmeti na blockchainu. Nisu zamjenjivi jedan za drugi (fungibilni) i imaju specifičnu svrhu ili predstavljaju specifičnu vrijednost iz stvarnog života.

Brojna pitanja koja su se nametnula prethodnih dana samo govore u prilog tome da će ova praksa tek zaživjeti i kao što je trgovina kripto-valutama postala dostupna i mnogima koji su tu praksu usavršili, posjedovanje NFT tokena može biti novi izazov u ovom digitalnom svijetu.

Izvor: Telegraf biznis

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *