Planirano donošenje seta zakona u vezi sa fiskalnim ambijentom i porezima

Dodajte komentar

Raduje nas spremnost Vlade Crne Gore da blagovremeno i adekvatno uključi Američku privrednu komoru u najranije faze razmatranja propisa od značaja za poslovni ambijent, te podrži našu platformu “Partnerstvo za bolje poslovno okruženje”, poručio je predsjednik Komore, Nikola Tripković, u razgovoru sa premijerom Crne Gore, prof. dr Zdravkom Krivokapićem, na tradicionalnom AmCham događaju Otvoreno sa premijerom, koji se održao danas putem online video platforme.

Na događaju je predstavljen novi Izvještaj o poslovnom ambijentu za period 2019-2020, koji pruža pregled stavova AmCham kompanija članica u vezi sa uslovima poslovanja u Crnoj Gori iz raznih oblasti. Ukupna prosječna ocjena poslovnog ambijenta za period 2019-2020 je 5,80 što je niže od ocjene iz prošlog Izvještaja o poslovnom ambijentu za period 2017-2018, kada je iznosila 6,29, saopštio je izvršni direktor AmCham-a, dr Marko Miročević, a koji je tokom zvanične prezentacije ključnih nalaza predstavio i smjernice i preporuke u kom pravcu treba dalje unapređivati poslovno okruženje.

Predsjednik Vlade prof. dr Zdravko Krivokapić poručio je u intervjuu da je jedan od najvažnih stubova Vlade digitalna transformacija, koja je, kako je naveo, neophodan preduslov daljeg razvoja Crne Gore u svim oblastima javne uprave i društva i okosnica ekonomskog rasta, što je i preporuka u Izvještaju, ali i ključni strateški prioritet AmCham-a.

Razvoj ljudskog kapitala i uređenje radnih odnosa u skladu sa najboljim međunarodnim praksama moraju biti visoko na agendi izvršnih vlasti, istaknuto je tokom razgovora, a poreska politika predvidiva i konkurentna, te u tom smislu treba sniziti stopu poreza i doprinosa na zarade.

Govoreći o unapređenju poslovnog ambijenta, premijer Krivokapić je kazao da Vlada želi da kreira poslovni ambijent na zadovoljstvo svih zainteresovanih strana, te da razvojne politike definiše, na osnovu dijaloga sa glavnim partnerima.

Predsjednik Komore je u diskusiji naglasio da je potrebno povećati kapacitet i efikasnost inspekcijskih službi, kreirati stimulativne mjere za prelazak subjekata iz sive u regularnu ekonomiju, te omogućiti kontrolu i onih subjekata koji nisu registrovani, a koji obavljaju privrednu djelatnost.

Predsjednik Vlade rekao je da je dosljedna primjena zakonskih propisa preduslov za suzbijanje sive ekonomije, naglasivši da će Vlada, kako bi rješila to pitanje, u narednom periodu raditi na poboljšanju poreske politike kroz izmjene poreskog zakonodavstva i jačanje administrativnih kapaciteta.

Na pitanje da li Vlada planira adekvatno smanjenje poreza i doprinosa na teret poslodavaca, kao odgovarajući balans povećanju troška za minimalnu zaradu, Krivokapić je odgovorio da je cilj Vlade da zajedno sa partnerima, radi na pronalasku optimalnog rješenja, odnosno određeno smanjenja poreskog opterećenja rada, kako bi se kompenzovali troškovi za poslodavce koji su rezultat povećanja minimalne zarade.

Krivokapić je kazao da se nada da će Zakon o radu biti izmijenjen i to na način kako bi svi bili zadovoljni. On je istakao da je mjera svega kvalitetan radni odnos, kako bi korist imali radnik i poslodavac, ali i država. Premijer je istakao da je u trenutnoj situaciji najbitnije obezbjediti zaštitu zaposlenih sa jedne strane, kao i fleksibilnije poslovanje poslodavaca, sa druge strane, u smislu ostvarivanja prava iz rada i po osnovu rada, na dostojanstven način i u duhu normi koje je zakonodavac propisao.

U drugom dijelu intervjua naglašeno je da je, što Izvještaj i tretira, potrebno raditi na kreiranju modernog, agilnog i efikasnog zdravstvenog sistema, i u tu svrhu kreirati i strategiju digitalne transformacije zdravstva, kao i niz strateških dokumenata za bolesti koje postaju prijetnja javnom zdravlju po epidemiološkim podacima.

S tim u vezi, Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država, Nj.E. Džudi Rajzing Rajnke, kazala je da je godina iza nas ukazala na značaj unaprijeđenja digitalnih usluga i otvorila mogućnosti primjene tehnologije u novim sektorima, uključujući digitalnu zdravstvenu zaštitu.  Nije iznenađujuće što je Američka privredna komora uvidjela taj razvojni trend i počela da istražuje mogućnosti spajanja zdravstva i tehnologije u Crnoj Gori, rekla je ambasadorka.

Trenutni zdravstveni izazov, potcrtala je ambasadorka u svom obraćanju, zahtijeva zajedničku energiju, marljivost i predanost zajednici, dodavši da je ponosna na finansijsku pomoć koju je Američka ambasada obezbijedila kroz podršku Crvenom krstu, tehnološke grantove Vladi u borbi sa COVID-om, te donaciju više od 300.000 dolara vrijedne medicinske opreme bolnicama širom zemlje.

Na kraju, raduje što je oko 82 odsto članica AmCham-a dalo optimističnu poslovnu perspektivu za predstojeći petogodišnji period, a kao glavni razlog navele su kontinuirane reforme koje se sprovode zarad procesa pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji. Kada su u pitanju rizici koje kompanije vide u narednom periodu, najviše briga izaziva nepredvidljivost na tržištu, a koja je dodatno povećana pandemijom COVID-19, kazalo je njih 84 odsto.

Kompletan Izvještaj o poslovnom ambijentu dostupan je na sajtu Američke privredne komore- http://www.amcham.me/advocacy/publications/

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *