Evropa se ponovo zaključava

Dodajte komentar

Širom Evrope zaraza virusom korona se ne smiruje, a to sve podstiče države da ili produžavaju ili uvode nove mjere ograničenja, što kretanja što poslovanja. Takvi postupci vrše veliki pritisak na privredu koja se već godinu dana bori sa posledicama borbe protiv pandemije.

Kroz cijelu Italiju sprovode se mjere ograničenja, nešto drugačije od regije do regije, ali sveukupno dosta oštrije nego u prethodnom periodu. Njemačka je mjere ograničenja produžila sve do 28. marta, dok su recimo Austrijanci potpuno zatvorili pojedine opštine.

Ni u našem regionu situacija nije mnogo drugačija. U Hrvatskoj raste broj slučajeva zaraze, dok se i u Bosni i Hercegovini govori o mogućnosti novog zatvaranja. Isto je i u ostalim državama Balkana.

Nemačka produžila mjere zaključavanja

Predstavnici savezne i pokrajinske vlade Njemačke dogovorili su se u sredu da produže mjere zatvaranja do 28. marta sa mogućnostima otvaranja u zavisnosti od epidemiološke situacije.

“Moramo preduzeti korake, ali to moraju biti koraci koji nas neće vratiti unazad”, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel kasno u srijedu veče nakon sastanka sa saveznim premijerima, preno je portal Index.

Merkel je naglasila da Njemačka “ne neoprezno, već sa nadom” ulazi u novu fazu u borbi protiv pandemije i da “2021. neće biti kao 2020., jer sada postoje vakcine, što vidi kao “izlaz” iz pandemije.

Ipak, vijesti iz tamošnjih firmi veoma su loše. Mnoge firme u Njemačkoj nalaze se na korak do bankrota i opstaju samo zahvaljujući pomoći države, a ekonomski eksperti procenjuju da se radi o 25.000 preduzeća. Finansijska pomoć po sistemu kap po kap bila je i još uvjek je strategija kojom Njemačka pokušava da ublaži žestoke posljedice korona krize. Finansijska pomoć, međutim, samo odlaže bankrot, smatraju analitičari.

Ekonomski stručnjaci strahuju da bi to moglo da se završi talasom bankrota čim država prestane da pomaže.

Austrija zatvara cijele opštine

Pojedine oblasti u Austriji su potpuno izlovane i pod karantinom, zbog , kako su naveli, stvaranja korona klastera.

Austrijske vlasti odlučile su da zbog teške epidemiološke situacije od utorka zatvore opštinu Hermagor u pokrajini Koruška. Ova opština proteklih nedjelja imala je veoma visok broj novozaraženih, a vlasti su ustanovile da je britanski soj veoma rasprostranjen čak u 80 odsto slučajeva. Zbog toga će od utorka u ponoć opština biti zatvorena i zabranjen izlazak građana van opštinskih granica bez negativnog antigenskog testa ili potvrde o preležanoj infekciji.

Nedavno je austrijska vlada zbog loše epidemiološke situacije zatvorila i opštinu Tirol.

A u kakvom je stanju tamošnja privreda pokazuje podatak da je u prošloj godini doživjela najveći pad od 1945. godine. Prema preliminarnim proračunima Statističkog zavoda Austrije, BDP je realno pao za 6,6 odsto. I to je manje od očekivanog pada jer je ekonomski institut Wifo početkom februara prognozirao za prošlu godinu minus od 7,4 odsto.

Prema prognozi Nacionalne banke Austrije (OeNB), tamošnja privreda će dostići pretkrizni nivo tek krajem 2022. godine.

Nova ograničenja i širom Italije

U Italiji u posljednja 24 časa bilo je 307 preminulih od korona virusa i više od 23.000 novozaraženih, izvještava agencija Ansa, navodeći da se pooštravaju ograničenja.

Raste procenat inficiranih na ukupan broj testiranih, šest odsto od preko 300.000 testiranih, a svakodnevno se povećava broj pacijenata u odelenjima intenzivne nege.

Na osnovu preporuke vladinog naučno-tehničkog komiteta, koji prati, analizira i predlaže epidemiološke mjere, na cijeloj nacionalnoj teritoriji pooštravaju se mjere ograničenja.

U većini regija nastava u svim školama je onlajn, restrikcije su uvedene ponovo i za prodavnice hrane, gdje se dozvoljava ulazak jednog člana porodice, ograničava se kretanje unutar jedne opštine i zabranjuje prelazak opštinskih granica.

U sjevernoj regiji Lombardija, koja od početka pandemije prednjači po broju zaraženih i preminulih, uvedeno je pred-karantin stanje.

Izvor: Blic

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *