Revizori EU ispituju da li su aviokompanije vraćale pare putnicima

Dodajte komentar

Revizori EU-a ispituju koliko su se poštovala prava putnika u aviosaobraćaju tokom pandemije uzrokovane virisom kovid-19, saopštio je Evropski sud revizora.

Sud podsjeća da su aviokompanije dobile ogromnu državnu pomoć, kao i da su države članice omogućile avioprevoznicima veću fleksibilnost kad je riječ o povraćaju novca putnicima čiji su letovi otkazani, piše Nova ekonomija.

Komisija je izdala smjernice i preporuke, u kojima se navodi da se izdavanjem vaučera ne poništava pravo putnika na povraćaj novca. Međutim, aviokompanije su često prisiljavale putnike čiji su letovi otkazani da prihvate vaučere umjesto povraćaja novca.

U drugim slučajevima aviokompanije nisu na vrijeme vratile putne troškove putnicima ili ih uopšte nisu vratile.
Evropski revizorski sud pokrenuo je reviziju kako bi procijenio da li Europska komisija štiti prava građana koji su tokom krize putovali avionom ili rezervisali let.

Revizori će ispitati jesu li postojeća pravila o pravima putnika u avio saobraćaju  svrsishodna i dovoljno otporna za suočavanje s takvom krizom. Takođe, procijeniće da li su države članice pri odobravanju vanredne države pomoći za sektor putovanja i prevoza vodile računa o pravima putnika.

Pandemija i uvođenje brojnih mjera među kojima je i zabrana kretanja, doveli su do zbiljnog poremećaja u avio saobraćaju: avio kompanije otkazale su oko 70 odsto letova i zabilježile drastičan pad novih rezervacija.

Države članice su posrnulim saobraćajnim kompanijama, uključujući i avio kompanije, dodijelile nezabilježene iznose državne pomoći.

Neke procjene o državnoj pomoći, kako navodi Sud u saopštenju, od izbijanja pandemije do decembra 2020, uključujći i kompanije van EU, iznose oko 37,5 milijardi eura.

Osim toga, dvanaest država članica obavestilo je Evropsku komisiju da će pomoći organizatorima putovanja i turiatičkim aganecijama sa 2,6 milijardi eura.

Objavljivanje izvještaja Evropskog suda revizora očekuje se prije početka ljetnje sezone.

Izvor: Bankar.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *