“Milijarderska filantropija je PR prevara kapitalizma”

Dodajte komentar

“Zapravo, ono što doniraju milijarderi tek je djelić onoga što bi trebalo da plate ako bi im porez bio kao radničkoj klasi”, kaže Den Prajs.

Prajs je izvršni direktor “Graviti pejmentsa” i kaže da ne nasijeda na “foru” koju američki milijarderi prodaju svijetu.

Poznat je po tome što je povećao osnovnu godišnju platu svojih zaposlenih na 70.000 dolara tako što je svoju umanjio za milion dolara a kaže da bogataši doniraju novac i bivaju nagrađeni “blistavim člancima, po njima se nazivaju bolnice i dobijaju ogromna umanjenja poreza”, što je “jedna od najvećih PR prevara kapitalizma”.

Izvršini direktor firme koja procesuira kreditne kartice optužio je američke bogataše na Tviteru, tvrdeći da projsečni milijarder donira srazmerno manji dio svog novca u odnosu na prosjek onih koji nisu milijarderi.

Kao dokaz, Prajs navodi nedvno objavljeno rangiranje najvećih dobrotvornih davanja za 2020, u kom su obuhvaćeni i donatori dubokog džepa poput osnivača Amazona Džefa Bezosa.

Kritičari nejednakosti bogatstva ističu da su milijarderi uvećali svoje imetke tokom pandemije, ali dobrotvorne donacije predstavljaju tek majušni dio njihovog sve većeg bogatstva, piše Marketvoč koji se obratio i Amazonu za komentar ali iz kompanije nije bilo odgovora.

Na ovaj komentar u vezi sa filantropijom Prajsa je inspirisala debata u državi Vašington o predlogu prvog poreza na bogatstvo, rekao je za Marketvoč. Taj porez odnosio bi se na one koji imaju neto imovinu veću od milijardu dolara.

Prajs kaže da se kritike zakona koje je on čuo odnose na to da “milijarderi ne treba da plaćaju porez kad već doniraju mnogo novca”.

“Zapravo, ono što doniraju milijarderi tek delić je onoga što bi trebalo da plate ako bi im porez bio kao radničkoj klasi”, kaže on, i dodaje da milijarderi, srazmjerno imetku,plaćaju najmanji udio poreza od svih društvenih grupa

U Vašingtonu, najbogatiji plaćaju tri procenta porez, dok siromašni plaćaju 18 procenata, kaže on.

Prosječni Amerikanac donira oko dva procenta svog prihoda u dobrotvorne svrhe godišnje, prema “Giving USA”, godišnjem izvještaju o dobrotvornim davanjima u SAD.

Bezos je bio donator broj jedan u 2020, prema Chronicle of Philanthropy, piše Marketvoč. Dao je 10 milijardi dolara za osnivanje Bezos Earth fonda, ali je samo dio tog novca potrošen u dobrotvorne svrhe prošle godine – fond je dao 791 milion dolara grantova nekolicini grupa koje se bore za očuvanje prirodne sredine u 2020. Takođe je donirao 100 miliona za Feeding America, nacionalnu mrežu banaka hrane.

U međuvremenu, Bezosova neto imovina narasla je na oko 188 milijardi do novembra 2020, što kada se uporede cifre, pokazuje da je Bezos dao oko 0,47 odsto svog neto imetka u toku 2020. godine.

Izvor: B92.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *