Milatović: Planiramo ekonomski oporavak, KAP najmanje pitanje za Vladu

Dodajte komentar
Milatović, Foto: Gov.me

Za ovu godinu planiramo ekonomski oporavak – saopštio je u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

Oporavak će, prema njegovim riječima, zavisiti dijelom i od pandemije, ne samo u Crnoj Gori nego i u svijetu.

– Promet u turizmu prošle godine iznosio je samo 12 odsto od nivoa iz 2019. godine. Hrvatska i Slovenija imale su, na primjer, oko 45 odsto prometa u turizmu u odnosu na 2019 – naveo je Milatović.

Kada imate neizvjesnost, dodaje, putujete u zemlje koje znate.

– Očekujemo da će 2021. biti uspješnija – rekao je Milatović.

Govoreći o najavljenom totalnom zaključavanju zemlje kaže da smo sada u boljoj poziciji za tu opciju u odnosu na novembar prošle godine, kada za to nije bilo novca.

– Trenutno smo u situaciji da možemo da razmišljamo o tome. U boljoj smo situaciji u odnosu na novembar, kad o tome nijesmo uopšte mogli da razmišljamo o tome. Diskusije na Vladi o tome prošle sedmice su bile jako teške, upravo tada se došlo do konsenzusa je da ono što fali Crnoj Gori poštovanje mjera – istakao je Milatović.

Nepoštovanje mjera i od strane Vlade će, kako je rekao, morati da se ispravi u narednom periodu.

Zdravlje i ekonomija se, ističe, ne mogu razdvojiti.

– Crna Gora nema monetarnu politiku, kao što to imaju druge zemlje. Imamo jedan od najvećih javnih dugova u Evropi, odnosno iznosio je oko 80 odsto javni dug koji smo naslijedili. Ograničavajuća je i struktura i naše ekonomije – kazao je Milatović.

U trenutku kada su preuzeli zemlju preuzeli su, prema njegovim riječima, i situaciju koja je sigurno bila najgora u Evropi.

– Došli smo u situaciju kada je državni trezor bio skoro prazan, a fiskalni deficit oko 11 odsto. Skoro pa nismo mogli da isplatimo plate i penzije. Kako smo znali šta nas čeka sa ministrom finansija Milojkom Spajićem uložio sam veliki napor i uradili smo ono što je skoro pa nemoguće bilo – izašli na tržište kapitala i obezbijedili novac za servisiranje svih potreba (plata i penzija), rezervu za ovu godinu i rezervu za razvojne projekte – naveo je Milatović.

Da to tada nisu uradili brzo bi, naglasio je, došli u sitaciju da moramo da potpišemo aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom, a to bi podrazumijevalo smanjenje plata i penzija.

KAP najmanje pitanje za Vladu

Kazao je da je novonastala situacija u vezi s Kombinatom alimunijuma (KAP) najmanje pitanje za Vladu.

Stečaj u toj kompaniji, kako je podsjetio, uveden 2013. godine, te da sve odluke u KAP-u donosi stečajni upravnik.

– Stečajni upravnik nije u nadležnosti Vlade, već u nadležnosti Privrednog suda. Veselin Pejović, koji je u stečajnom postupku kupio imovinu KAP-a, ugovorima u preuzimanju trenutno preuzima jedan dio radnika iz KAPa u stečaju, kako bi održavao tehnološki proces – rekao je Milatović.

Navodi da je bio iznenađen dramom koja se desila prethodne sedmice, navodeći da uvijek zagovara dijalog.

– I danas imam par sastanaka kad je u pitanju KAP i sasvim sigurno je da ćemo svi morati da spustimo loptu i da nađemo kompromisno rješenje. Ali opet napominjem, KAP je u ovom trenutku najmanje pitanje koje je u ingerenciji Vlade – istakao je Milatović.

Vlasnik kompanije Uniprom KAP Veselin Pejović najavio je ranije otpuštanje 600 radnika, koji, kako je saopšteno iz te kompanije, imaju pravo na otpremninu.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *