Kosovo ne odustaje: Kamenovo je oteto

Dodajte komentar

Kosovska Agencija za privatizaciju podnijela je žalbu Apelacionom sudu, nakon što je kotorski Osnovni sud odbio njihovu tužbu kojom su tvrdili da im je firma “Rekreaturs“ otela vrijednu imovinu – 33 hiljade kvadrata zemljišta u zaleđu plaže Kamenovo.

“Vijestima” je u Agenciji potvrđeno da su tužbu podnijeli i Međunarodnom sudu u Strazburu i da čekaju njihovo izjašnjenje.

Tužbom su tvrdili da je firma “Rekreaturs”, na koju je uknjižena atraktivna uvala, nezakonito promijenila sjedište iz Prištine u Budvu.

Saopštili su da još nijesu obavijestili Vladu Zdravka Krivokapića o navodnim malverzacijama i sporovima koji vode duže od deceniju, kako bi dokazali da je nekadašnje odmaralište, izgrađeno u zaleđu jedne od najatraktivnijih plaža u doba SFRJ, vlasništvo građana Kosova. Tvrde da im je imovina nezakonito odzela nakon ratnih dešavanja 1999…

Kompleks od gotovo tri i po hektara, na kome se nekada nalazilo kosovsko odmaralište, kako piše u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine, je svojina Crne Gore, a sukorišćenje je upisano na “Rekreaturs”.

Ta firma je većinski vlasnik, a manji dio imaju “Kožar SOUR trgovina” sa Kosova i Kosovska banka DD u stečaju.

Prema Centralnom registru, osnivači firme “Rekreaturs Budva” su “Atlas banka” odbjeglog biznismena Duška Kneževića sa 99,7 odsto kapitala, a preostali dio se vodi na kompaniju “Atlas hotels group“.

Udio “Atlas banke”, u koju je uveden stečaj, od 99,7 odsto procijenjen je na 14 miliona eura.

Banka je postala vlasnik nakon sporazuma iz 2017. sa firmama “Atlas invest” iz Podgorice i “VB Holding” sa Kipra, koje su prenosom udjela platile više kredita.

Među otpisanim potraživanjima bio je i dug predsjednika Mila Đukanovića na rivolving kartici od 16,7 hiljada eura…

Kosovska Agencija za privatizaciju ne odustaje da dokaže da je firma “Rekreatus” iz Prištine stvarni vlasnik 33 hiljada kvadrata na pjeni od mora, a ne istoimena kompanija čije je sjedište u Budvi.

“Vijestima” su ranije saopštili da je “Rekreaturs” bivša sindikalna firma iz Prištine koja je imala odmaralište na Kamenovu i planirala gradnju sličnog u Ulcinju.

Pod nerazjašnjenim okolnostima, firma je tokom rata 1999. preseljena za Budvu, a “Atlas grupa” je za 60 hiljada kupila kompaniju 2002.

Odmaralište je odavno van funkcije, ostale su samo oronule barake, a do danas u uvali nije započeta gradnja luksuznog turističkog naselja, kako je planskim dokumentima predviđeno.

“Vijesti” su ranije objavile dokumentaciju kosovske Agencije u kojoj su detaljno opisali kako su četiri nekadašnja radnika prištinskog “Rekreatursa“, kako tvrde, izvršili prevaru, te firmu preselili u Budvu.

Priča o Kamenovu počela je davne 1957. kada je sreski odbor na Cetinju eksproprisao zemljište od starosjedilaca. Izgrađeno je odmaralište krajem pedesetih godina prošlog vijeka za potrebe radnika sa Kosova, da bi se 1989. “Rekreaturs“ uknjižio na dodatnih 12 hiljada kvadrata, ukupno 33.000 metara kvadratnih.

Drama je počela nakon ratnih dešavanja na Kosovu, kada su se 1999. u govoto oronulo radničko odmaralište uselile izbjeglice sa Kosova.

Nekoliko radnika “Rekreatursa“ iz Prištine sjedište firme premještaju u Budvu i atraktivni kompleks knjiže na tu firmu, koja kasnije ulazi u privatizaciju.

Nakon mučnih scena i pokušaja da ih nasilno isele, izbjeglice sa Kosova prihvatile su da napuste barake, uz naknade koje su dogovorili sa budvanskim “Rekreatursom“…

Kamenovo potražuju i mještani, tvrdeći da im je zemlja oteta. Mještani Kamenova i Svetog Stefana već više od deceniju vode sudsku borbu za povratak đedovine.

Osnovni sud u Kotoru još prije 15 godina donio je privremenu mjeru zabrane otuđenja, raspolaganja i opterećenja zemljom.

Mještani žele da dokažu da im nikada nije isplaćena naknada za eksproprijaciju, odnosno da je gotovo polovina zemlje oteta i na njoj izgrađeno odmaralište.

Knežević htio da gradi luksuzno naselje od 88 miliona

“Atlas grupa“ je još prije tri i po godine promovisala projekat luksuznog turističkog naselja “Kamenovo“, koje je obuhvatao izgradnju dva hotela i 14 vila sa ukupno 300 ležaja.

Kneževićeva kompanija je tada saopštila da namjerava da uloži 88 miliona eura.

Planski dokument Državna studija lokacije “Dio Sektora 46- Kamenovo“ za taj prostor usvojen je u julu 2014. na osnovu koje je iste godine Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo urbanističko-tehničke uslove za izradu tehničke dokumentacije za izgradnju turističkog naselja Kamenovo.

Projekat nikada nije započet.

Izvor: Vijesti

Foto: Tripadvisor

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *