Koje djelatnosti imaju pravo na moratorijum na kredite

Dodajte komentar

Centralna banka Crne Gore (CBCG) objavila je na svom sajtu spisak 111 ugroženih djelatnosti koje imaju pravo na moratorijum, odobravanje i restrukturiranje kredita do kraja avgusta na kome se nalaze uzgajivači žita, prinča, bostana, šećerne trke, duvana, grožđa, jabučastog i koštičavog voća, gajenja ostalog drvenastog, žbunastog i jezgrastog voća, uljnih plodova, biljaka za pripremanje napitaka, začinskog, aromatičnog i ljekovitog bilja, ostalih višegodišnjih biljaka i sadnog materijala.

Na spisku se nalazi uzgoj muznih krava, drugih goveda i bivola, konja i drugih kopitara, kamila i lama, ovaca i koza, svinja živine i ostalih životinja.

CBCG je prošle sedmice usvojila novi paket mjera pomoći građanima i privredi kojim je proširila spisak djelatnosti koje će imati pravo na moratorijum, odobravanje i restrukturiranje kredita,na koji su dodali sve djelatnosti iz posljednjeg seta mjera podrške Vlade, kao i određen broj dodatnih, koje je identifikovala CBCG zajedno sa poslovnim bankama.

Moratorijum se može iskoristiti ako korisnik na kraju decembra 2019. godine nije imao kašnjenje u otplati kredita duže od 90 dana.

Na spisku se nalaze i uslužne djelatnosti gajenje usjeva i zasada, pomoćne djelatnosti za uzgoj životinja, aktivnosti poslije žetve i dorada sjemena.

Pravo na moratorijum imaju djelatnosti – lov, traperstvo i odgovarajuće uslužne djelatnosti, gajenje šuma i ostale šumarske djelatnosti sječa drveća, sakupljanje šumskih plodova, osim drveta, uslužne djelatnosti u vezi sa šumarstvom, morski ribolov, slatkovodni ribolov, morska akvakultura i slatkovodna akvakultura.

Na spisku je i željeznički prevoz putnika, međumjesni, gradski i prigradski kopneni prevoz putnika, taksi prevoz, ostali prevoz putnika u kopnenom saobraćaju, pomorski i priobalni prevoz putnika, prevoz putnika unutrašnjim plovnim putevima, prevoz tereta unutrašnjim plovnim putevima, vazdušni prevoz putnika, vazdušni prevoz tereta, uslužne djelatnosti u vazdušnom saobraćaju, hoteli i sličan smještaj, odmarališta i slični objekti za kraći boravak…

CBCG omogućila je olkašice i za djelatnosti umnožavanje snimljenih zapisa, proizvodnja ostalih organskih hemikalija, sredstava za lijepljenje, ostalih obojenih metala, elektronskih elemenata, ostalih mašina – alatki, izgradnja brodova i plovnih objekata, čamaca za sport i razonodu, imitacije nakita i srebrnih proizvoda, igara i igračaka, popravka i održavanje brodova i čamaca Iznajmljivanje i lizing automobila i lakih motornih vozila..

Na spisku su i djelatnosti smještajnih ustanova s medicinskom njegom,socijalno staranje u smještajnim ustanovama za lica s teškoćama u razvoju, duševno oboljele osobe i osobe s bolestima zavisnosti, rad ustanova za stara lica i lica s posebnim potrebama, ostali oblici socijalne zaštite sa smještajem, socijalna zaštita bez smještaja za stara lica i lica s posebnim potrebama…

Izvor: Vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *