Bitcoin ponovo preko 50.000 dolara

Dodajte komentar

Najpopularnija kriptovaluta bitcoin u nedjelju navečer vratila se na nivo iznad 50.000 dolara. Bitcoin je  skočio četiri posto, a analitičari rast pripisuju američkom masivnom stimulativnom programu teškom 1,9 biliona dolara.

Senat je u subotu usvojio plan predsjednika Joea Bidena za oporavak od pandemije covida-19 vrijedan 1,9 biliona dolara, nakon cjelovečernjeg zasjedanja na kojem je među demokratima najviše neslaganja bilo oko pomoći za nezaposlene, a republikanska manjina nije uspjela u pokušajima da progura tridesetak amandmana. Paket uključuje 400 milijardi dolara za jednokratne isplate većini Amerikanaca u iznosu od 1400 dolara, 300 dolara nedjeljno za produžene naknade za 9.5 miliona ljudi koji su u krizi ostali bez posla i 350 milijardi dolara pomoći državnim i lokalnim vlastima kojima su se zbog pandemije smanjili budžeti.

Rast bitcoina nagovještava slabost dolara na deviznim tržištima i poboljšan apetit za rizik na berzama u ponedjeljak. Kriptovaluta se u velikoj mjeri kretala u suprotnom smjeru od dolara i ponašala se više-manje poput dionica / rizične imovine od pada u ožujku 2020. godine.

Investitori sve češće percipiraju bitcoin kao “čuvara vrijednosti”, pa je u velikom broju portfelja preuzeo ulogu koju je nekada igralo zlato, prenosi SEEbiz.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *