Unija poslodavaca: Situacija u privredi dramatična

Dodajte komentar

Predsjednik Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) Predrag Mitrović kazao je da je trenutna situacija u privredi Crne Gore dramatična.

“Crnogorska privreda ne bi mogla da izdrži nove sankcije, koje bi bile poput lokdauna. Nekih 90 do 95 odsto preduzeća ne bi moglo da izdrži nove mjere”, rekao je Mitrović na današnjoj konferenciji za novinare pod nazivom Odgovor na krizu Covid-19: Izazovi potrebe i očekivanja crnogorskih preduzeća.

On je naglasio nedostatak optizma, odnosno da ne postoji inicijativa među mladima. Mitrović je rekao da bi još jedna neuspješna sezona imala velike posljedice po brojna preduzeća.

“Ekonomska aktivnost je svedena na veoma nizak nivo i ona trenutno bilježi pad. Ukoliko turistička sezona ne bude najmanje 70% u porastu u odnosu na prije, to će biti situacija koja će biti zabrinjavajuća i dovešće do dodatnih otkaza. Preduzeća su na neki način opstala, ali tako mogu još samo par mjeseci”, rekao je Mitrović.

On je kazao da funkcionišu poput sistema krvnih sudova.

“Poslodavci-Vlada-sindikat, mi zajedno trebamo da delujemo”, naveo je on.

On je uputio Vladi, kako je kazao, dva najvažnije zahtjeva u cilju prevazilaženja krize.

“To su odlaganja pdv-a i smanjenja poreza i doprinosa”, rekao je Mitrović.

On je upozorio vladu na brzinu i proces donošenja odluka i dodao da su prošla i nova vlast uložili velike napore kako bi pomogli privredi, ali da to očigledno nije bilo dovoljno.

Tražio je i hitno eliminisanje svih biznis barijera, prije svega korupcije i pozvao da se za pregovarački sto ponovo vrate socijalni partneri.

Radulović: Zalažemo se za ukidanje neradne nedjelje 

Generalna sekretarka UPCG Suzana Radulović objasnila je da u donošenju paketa mjera za pomoć privredi, a koje je kreirala prethodna vlast nisu ili su tek djelimično bili uključeni, a da sa u kreiranju zadnjeg seta mjera bili uključeni znatno više.

“Imali smo dva sastanka sa ministrom ekonomoskog razvoja Jakovom Milatovićem, a na nekim sastancima je bio prisutan i premijer Vlade što je potpuna novost. Mnogi naši zahtjevi koji su bili kreirani shodno potrebama preduzeća sa kojima smo razgovorali su se na kraju našli među mjerama”, kazala je Radulović.

Ona je objasnila da bi trebalo razmotriti i ukidanje neradne nedjelje u okolnostima pandemije, te je navela da posebno tokom ljetnje sezone privreda bilježi velike gubitke zbog toga.

Pad prihoda bilježi 90 odsto preduzeća, njih 70 odsto nezadovoljni mjerama podrške 

Radivoje Drobnjak, ekspert na projektu UPCG i Međunarodne organizacije rada (MOR), predstavio je rezultate istraživanja koji pokazuju da su prihodi preduzeća dramatično pogođeni i da njih 90 odsto bilježi pad u odnosu na isti period prošle godine, a da je prosječni pad prihoda, za sva anketirana preduzeća, iznosio 47 odsto.

Posebno je istakao da su sva anketirana preduzeća u sektoru ugostiteljstva (HoReCA sektor) i sektoru transporta prijavili pad prihoda.

“Preko 40 odsto preduzeća predviđa potpuni oporavak, a gotovo jedna trećina treba da sprovede dodatne mjere smanjenja troškova kako bi zaokružili oporavak”, rekao je Drobnjak.

On je kazao rezultati istraživanja pokazuju da 41 odsto preduzeća smatra da će oporavak nakon okončanja pandemije trajati između 6 i 12 mjeseci, a da njih čak 45% preko godinu dana, što je, kako je naveo Drobnjak, najbolji pokazatelj koliko bi novi lokdaun skupo koštao privredu.

“Dodatne mjere ekonomske podrške treba 78 odsto preduzeća kako bi mogli održati svoje poslovanje”, kazao je Drobnjak.

Drobnjak je rekao da vladinu podrška nije zadovoljila potrebe skoro 70 odsto preduzeća i objasnio da se to odnosi na prva tri paketa pomoći privredi.

“Njih 28 odsto mjere paketa pomoći smatra potpuno neadekvatnim ili nedovoljnim, a preko 40 odsto preduzeća smatra da su mogle biti bolje”, kazao je Drobnjak.

Podaci istraživanja pokazuju da je otpuštanje zaposlenih bila jedna od najmanje korišćenih mjera za smanjenje troškova koje su preduzeća preduzela. Njih 24 odsto predviđa otpuštanja u narednom periodu, što je posebno izraženo kod malih preduzeća i sektora ugostiteljstva.

Drobnjak je na osnovu nalaza istraživanja predstavio predloge UPCG, a u cilju podrške Vladi u planiranju novog seta ekonomskih mjera.

“Nastaviti sa subvencionisanjem zarada, obezbijediti dodatnu finansijsku podršku preduzećima, nastaviti sa odlaganjem plaćanja i smanjenja poreza, unaprijediti radno zakonodavstvo i obezbijediti odgovarajuću infrastrukturu i regulatorni okvir za primjenu digitalne tehnologije”, naveo je Drobnjak.

Istraživanje UPCG uz tehničku pomoć MOR sprovedeno je u periodu oktobar – novembar 2020. godine, na uzorku 312 preduzeća (mikro, mala, srednja i velika) iz cijele Crne Gore.

Izvor: Vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *