Pejović potvrdio stečajnoj upravi i Vladi da će otpustiti 600 radnika KAP-a

Dodajte komentar

Kompanija Uniprom koja upravlja Kombinatom aluminijuma Podgorica (KAP) poslala je službenom poštom stečajnom upravniku i predstavniku Vlade u bordu direktora KAP-a, dopis u kojem traže prekid radnog odnosa za 600 radnika u KAP-u koji imaju pravo na otpremninu, što i juče najavio vlasnik Uniproma, Veselin Pejović.

-Takođe, kako politički poeni hoće preko naših leđa da se dobijaju, iznoseći neistine, u dodatku dostavljamo i potvrdu da smo na bijeloj listi poreskih obveznika. Nama ne moraju da se izvinjavaju zbog neistina, ali građanima bi trebalo-, kazali su iz Uniproma.

Oni su podsjetili da je prije dolaska Uniproma u KAP prosječna plata u toj firmi bila 472 eura, a nakon preuzimanja je tvrde prosječna plata danas 792 eura.

-Ukupno neto zarada isplaćeno u periodu od 19.jula 2014. godine zaključno sa januarom 2021.godine iznosi 28,3 miliona eura. Porezi i doprinosi plaćeni za ovaj vremenski period su 9,2 miliona-, dodaju iz Uniproma.

Do sada je, kako kažu u razvoj KAP-a, uprkos padu cijene aluminijuma na berzi, uloženo preko 100 miliona eura, “a imovinu smo iz korišćenja prevodili u pravo svojine pet godina.”

-U zadnje dvije godine bila je velika kriza u metalskoj industriji, četiri kombinata aluminijuma u Evropi su zatvorena a jedan od njih je i kombinat u Mostaru.Sa novim fabrikama koje je Uniprom napravio, godišnji izvoz bi trebao da bude u zavisnosti od aluminijuma na berzi između 200 i 250 miliona dolara-, kazali su iz Uniproma.

Dodaju da su državnim kompanijama i budžetu od 2014 do kraja prošle godine platili 361,8 miliona eura, od čega su za PDV izdvojili 81,9 miliona eura.

(Pobjeda)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *