Ministarstvo o KAP-u: Radimo na uslovima za normalno poslovanje, ali ne pristajemo na ucjene

Ministarstvo ekonomskog razvoja prikuplja informacije i detaljno sagledava novonastalu situaciju u Kombinatu Aluminijuma Podgorica. Kako su naveli u saopštenju, iznenađeni su reakcijom vlasnika UNIRPOM-a Veselina Pejovića i činjenicom da ima namjeru da zatvori fabriku i ostavi 600 radnika bez posla.

“Ovo posebno iz razloga što je kompanija UNIPROM d.o.o. (KAP) korisnik značajnih povlastica kao što su umanjenje troškova po osnovu poreza i doprinosa na dohodak, što je benefit poslovanja kompanije u okviru biznis zone, kao i podrške za realizaciju investicija za izgradnju novog pogona kroz Program za unapređenje konkurentosti privrede koje sprovodi Ministarstvo ekonomskog razvoja”, naveli su u saopštenju.

Vlada Crne Gore, dodaju, ulaže sve napore da kreira uslove koji će svim privrednim subjektima omogućiti da normalno posluju, ali istovremeno ne pristaje na ucjene bilo koje vrste.

“Evidentno je da se prava radnika u periodu sprovođenja stečajnog postupka, koji u ovom slučaju traje skoro osam godina bez procjene koliko će još trajati, moraju urediti na pravedniji način – čime bi se radnicima omogućilo ostvarivanje prava iz domena radnih odnosa. Ministarstvo ekonomskog razvoja će zato pokrenuti incijativu da se preispitaju postojeća zakonska rješenja”, pojašnjavaju u saopštenju.

Ministarstvo ekonomskog razvoja, poručuju, kao i Vlada Crne Gore, u kontinuitetu rade na rješavanju naslijeđenih višegodišnjih problema, te stoga smatraju da je neophodno da se na dijalog pozovu sve strane i preispitaju okolnosti zbog kojih je došlo do najave otpuštanja radnika i da se kroz zajednički razgovor nađe održivo rešenje.

Check Also

Baranin nedozvoljenom prodajom MSC kontejnera zaradio skoro 260.000 eura

Službenici Uprave policije u Baru su državnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u tom gradu …

Leave a Reply

Your email address will not be published.