Da li će danas biti otpušteno 600 radnika KAP-a: Pejović blefira ili prkosi Vladi

Dodajte komentar

Da li će Kombinat aluminijuma otpustiti 600 radnika i prestati da radi ili je njegov vlasnik Veselin Pejović juče blefirao kada je to najavio sa sjednice Komisije za praćenje i kontrolu postupka privatizacije, biće poznato danas.

Prema informacijama “Vijesti”, juče je zaista postojao nalog pravnoj službi da počne da piše otkaze, ali je malo vjerovatno da će doći do toga.

Gašenje proizvodnje u KAP-u može da se desi na dva načina. Prvi je isključenjem struje što bi dovelo go hlađenja aluminijuma u ćelijama i pričinilo ogromnu materijalnu štetu, a novo pokretanje proizvodnje koštalo bi desetine miliona eura. Drugi način je postepeno plansko gašenje ćelija uz izlivanje aliminijuma, to bi trajalo dvadesetak dana, ali bi ponovno pokretanje proizvodnje bilo jeftinije. Da bi sproveli drugu varijantu menadžmentu bi bila potrebna podrška zaposlenih, koji nijesu spremni da u tome učestvuju, dok je prva varijanta potencijalno opasna zbog mogućih havarija.

Pejović je gašenje najavio juče na sjednici Komisije na kojoj se nastavila rasprava o položaju radnika u KAP-u koji je u stečaju od jula 2013. godine, a radnici od tada nemaju pravo na godišnji odmor, beneficirani radni staž niti sistematske ljekarske preglede. Radnici su do prošle godine dobijali šest plaćenih dana godišnje, a zatim 12 dana, dok im je najavljeno da će od ove godine ići na sistematske preglede. Kombinatom je u prvoj godini stečaja upravljao državni Montenegro bonus, a posljednjih šest i po godina “Uniprom” biznismena Veselina Pejovića. “Uniprom” je kupio imovinu KAP-a iz stečajne mase, ali zbog toga što Država nije riješila imovinske sporove, stečajni postupak i dalje traje.

Poslanici nove skupštinske većine, kako je najavljeno “Vijestima”, predložiće izmjene Zakona o stečaju kojim će se povećati i precizirati prava radnika u kompanijama tokom stečajnog postupka.

Sjednicu sa ovim dnevnim redom zakazao je predsjednik Komsije Maksim Vučinić, Radnička partija, nakon što mu se obratio radnik Miroslav Jovović koji je na Novu godinu dobio otkaz, zbog toga što je kako tvrdi, pokrenuo pitanje prava na godišnji odmor.

Prvih sat i po sjednice prošlo je u raspravi da li je Komisija nadležna za ovu temu. Predstavnici DPS-a, u čemu je prednjačio poslanik Petar Ivanović, su tvrdili da Komisija nije nadležna, jer KAP nije privatizovan već mu je imovina prodata kroz stečaj. Predstavnici nove vlasti su tvrdili suprotno kritikujući bivšu vlast za stanje u KAP-u, dok su Pejovića nazivali “DPS tajkunom”. Nakon kraće pauze i konsultacija poslanici su se vratili u salu i svi glasali za dnevni red.

Advokat Uniproma Zoran Vukčević je takođe tvrdio da Komisija nije nadležna, kao i da u stečaju nema radničkih prava jer je cilj namirenje povjerilaca. Pejović je čitajući napisani govor kazao da sadašnja vlast nanosi štetu kredibilitetu Uniproma i da želi da uništi KAP. Naveo je da 40 godina gradi svoju kompaniju, da je od ulaska u KAP sredinom 2014. godine za investicije, isplate zarada i poreza i doprinosa, plaćanja računa za struju, usluge Luci Bar, Montekargu i drugim partnerskim firmama potrošen 361 milion eura.

“Znači, vi ćete spasiti radnike iz čeljusti Uniproma, ja ću imati ličnu i korporativnu štetu, ali ćemo vam gospodo, izgleda jedino mogućim putem, staviti do znanja da se sa Unipromom niko i nikada neće poigravati, pa i ni vi. To neću da dozvolim jer sam ga krvarim radom stvarao”, rekao je Pejović. Nakon toga je sa advokatom Vukčevićem napustio sjednicu uz razmjenu teških riječi sa predsjednikom komisije. Vučinić ga je nazvao tajkunom DPS-a, a njegovo izlaganje kaubojskim. Pejović je rekao Vučiniću da je tek izašao iz pelena.

Petar Ivanović (DPS) se više puta proceduralno javljao za riječ, što je Vučinić okaraterisao kao opstrukciju jer gosti ne mogu doći na red da kažu svoj stav. Ivanović je kazao da ima pravo da govori i da ga neće ućutkati.

Nakon što se proceduralno javio da kaže da se ne može napadati tužilaštvo, Marko Milačić (PCG) mu je odgovorio: “Znamo što braniš tužilaštvo, ja sam se tamo duže zadržao zbog objava na fejsbuku nego ti za to što si radio”. Ivanović je nakon tih komentara ubrzo napustio sjednicu, dok su ostali predstavnici DPS-a ostali.

Predsjednik SNP-a Vladimir Joković je rekao da ne može da shvati izlaganje Pejovića, te da niko ne može da povjeruje u to da država želi da uništi KAP, kao i da svi u izjavama trebaju imati mjeru.

“Ako je sve po zakonu onda nije fer da neko radi osam godina bez prava na godišnji odmor, ali je sve uzalud ako se sjutra ugasi”, kazao je Joković.

Bogdan Fatić (DPS) je naveo da se treba naći rješenje da se zadrže radnici i da imaju svoja prava, ali i da se sačuva kompanija. Predrag Sekulić (DPS) je kazao da je rečeno mnogo teških riječi kao i da se rješenje za radnička prava moglo naći kroz izmjene zakona i na mirniji način.

Genci Nimanbegu (Forca) je kazao da je rješenje u mirnom dijalogu svih strana, a od predsjednika Komisije je zatražio da svima poslanicima pošalje predlog zaključka o današnjoj raspravi kako bi se naknadno izjasnili, što je i dogovoreno.

Radnici ranije tražili veće plate, a manje slobodnih dana

Jović je kazao da je nezakonito dobio otkaz, kao i da nijesu dva ili tri radnika tražili godišnje odmore već da ima spisak sa 280 radnika koji to traže. On je kazao i da je četiri i po godine radio po ugovoru o uslugama bez uplaćivanja staža.

Glavni direktor KAP-a Nebojša Dožić kazao je da je Jović dobio otkaz na predlog svog pretpostavljenog zbog sistematizacije u toj radnoj jedinici. Kazao je da su kada je Uniprom ušao u KAP imali razgovore sa radnicima i poslovođama i da je tada postignut dogovor da bude manje slobodnih dana, a da se povećaju zarade.

“Prosječna zarada je povećana sa tadašnjih 470 na 800 eura. Sada imamo svega desetak radnika koji imaju plate manje od 400 eura, u kojim to drugim firmama postoji. Meni bi najlakše bilo da zaposlim još radnika i da svi imaju godišnje odmore, ali bi onda plate bilo znatno manje”, kazao je Dožić. Veselin Perišić je kazao da prema sadašnjem zakonu o stečaju radnici nemaju pravo na godišnji odmor, ali da nema ništa protiv da se zakon izmijeni. Dragan Bojović (DF) je kazao da je godišnji odmor zagarantovan Ustavom. Sandra Obradović predsjednica jednog od sindikata KAP-a rekla je da beneficirani radni staž nije plaćen, te da im je zabranjeno sindikalno djelovanje, a da je jedino pravo koje imaju je pravo na zaradu.

Dožić je kazao da Unipromu ne odgovara stečaj, te da je stečaj najviše štete nanio upravo toj firmi, a ne koristi, kako mnogi misle.

“Uniprom nije imao zaradu već je sve investirao, otvorene su dvije nove fabrike u KAP-u sa 50 miliona. Sada kada je konačno cijena aluminijuma na berzi porasla, mi govorimo o gašenju kompanije”, kazao je Dožić.

Keković: Pejović pokazao nemoć

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković kazao je da je “zgranut izjavom Pejovića”, i da će danas imati posebno saopštenje za javnost.

“Zgranuti smo izjavom vlasnika KAP-a da će, kao odgovor na raspravu otvorenu pred nadležnom skupštinskom komisijom, prekinuti radni odnos za 600 zaposlenih u KAP-u. Doživljavamo to kao izraz nemoći u nedostatku argumenata za opravdanje višegodišnjeg obespravljivanja radnih i sindikalnih prava radnika KAP-a. KAP je isuviše važan subjekt u privredi Crne Gore da bi država dozvolila bilo kojem pojedincu da se igra sa njegovom sudbinom”, kazao je Keković.

Vlada plaća KAP-u za dio poreza i doprinosa

Zdenka Popović iz Dekokrata juče je kazala da je Perišić u odgovoru na pitanja njenog kolege Danila Šaranovića, između ostalog, kazao da je “Vlada dala saglasnost da se porezi i doprinosi za radno angažovanje u KAP-u u stečaju računaju po Uredbi o subvencijama za zapošljavanje određenih kategorija nezaposlenih lica”. Ova uredba usvojena je u julu 2013. godine, kada je i KAP otišao u stečaj.

Popović je kazala da prema ovoj uredbi većinu poreza i doprinosa na zarade ne plaća KAP ni Uniprom, već Vlada kroz subvencije.

Perišić je kazao da dio doprinosa uplaćuje Vlada, ali da je to manje od koristi koju dobija od KAP-a.

Popović je ukazala i da se pominje 600 radnika u KAP-u, a da je Pejović u intervjuu iz januara ove godine kazao da ih ima 468.

“Prema podacima koje smo dobili iz Poreske uprave, radnika za koje se plaćaju porezi i doprinosi ima 389”, navela je Popović.

Perišić je kazao i da ima radnika po ugovoru o uslugama.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *