Pejović najavio otkaz za 600 radnika KAP-a

Dodajte komentar

Vlasnik kompanije Uniprom, koja rukovidi Kombinatom aluminijuma (KAP) Veselin Pejović najavio je da će u petak, 5. marta, prekinuti radni odnos 600 radnika zaposlenih u toj fabrici i da će to državu koštati 10 miliona eura koliko treba isplatiti za otpremnine radnicima.

Pejović je te planove saopštio na sjednici Komisije za praćenje i kontrolu postupka privatizacije na kojoj se razmatra položaj radnika u fabrici.

Izvršni odbor Sindikata Kombinata aluminijuma (KAP) tvrdi da je menadžment te kompanije počeo da vrši pritisak na zaposlene da se iščlane iz sindikata i da formiraju novi koji bi bio pod kontrolom uprave firme, a ovo pitanje o položaju zaposlenih otvoreno na jednoj od ranijih sjednica komisije.

Pejović je istakao da sadašnja vlast nanosi štetu kredibilitetu Uniproma i da želi da uništi KAP.

Pejović je kazao da su do sada u kompaniju uložili preko 100 miliona eura te da je plata znatno povećana.

“Od preuzimanja KAP-a nakon stečaja u državni budžet smo uplatili 361 milion”, rekao je Pejović.

Poručio je da će i Luka Bar, Montekargo, kao i 200 firmi i 150 prevoznika iz Crne Gore, koji su bili uvezani u rad Uniproma, ostati bez prihoda, dok će državni izvoz ove godine biti manji 250 miliona eura.

“Znači, vi ćete spasiti radnike iz čeljusti Uniproma, ja ću imati ličnu i korporativnu štetu, ali ćemo vam gospodo, izgleda jedino mogućim putem, staviti do znanja da se sa Unipromom niko i nikada neće poigravati, pa i ni vi.To neću da dozvolim jer sam ga krvarim radom stvarao” rekao je Pejović.

Nakon toga je Pejović sa advokatom Zoranom Vukčevićem napustio sjednicu uz razmjenu teških riječi sa predsjednikom komisije Maksimom Vučinićem.

Vučinić ga je nazvao tajkunom DPS-a, a izlaganje kaubojskim. Pejović je rekao Vučiniću da se ponaša “kao da je u pelenama”.

Sjednici je napustio i poslanik DPS-a Petar Ivanović zbog, kako je naveo, zlonamjernih kvalifikacija koje mu se upućuju, a kojima nije mjesto na ovoj sjednici.

Marko Milačić (Prava Crna Gora) mu je dobacio da tim činom neće da sasluša radnike KAP-a koji prisustvuju sjednicu.

Predsjednik Socijalističke narodne partije Vladimir Joković je rekao da ne može da shvati izlaganje Pejovića te da niko ne može da povjeruje u to da država želi da uništi KAP.

Miroslav Jović, bivši radnik KAP-a,istakao je da su svi vidjeli kako se ponaša vlasnik KAP-a Veselin Pejović pred kamerama, “a da tek onda možemo da zamislimo kako se ponaša sa radnicima”.

On je rekao da je nezakonito dobio otkaz.

“Većina radnika više voli kombinat nego menadžment i stečajni upravnik”, rekao je Jović.

Pozvao je poslanika da obiđu KAP i da vide uslove u kojima zaposleni rade.

Sandra Obradović predsjednica jednog od sindikata KAP-a rekla je da su svi zaposleni lišeni godišnjih odmora posljednjih osam godina te nazvala takvo rješenje golgotom.

Dodala je da beneficirani radni staž nije plaćen, te da im je zabranjeno sindikalno djelovanje, a da je jedino pravo koje imaju je pravo na zaradu i na naknadu zarada.

“Nismo se nikad žalili na zarade i na njihovu redovnost. To je za pohvalu i to nikad nije dovedeno u pitanje”, rekla je ona.

Ona je kazala da je nezakonito dobila otkaz naredbom Nebojša Dožića, glavnog menadžera KAP-a.

Veselin Perišić, stečajni upravnik KAP-a, kazao je da je Zakon o stečaju harmonizovan sa evropskim modernim zakonima te da su plate od preko 800 eura svima za ponos.

Nebojša Dožić je rekao da je u KAP-u sve rađeno shodno zakonu.

“U KAP-u se ništa nije napravilo mimo zakona, svaki euro je napravljen prema zakonima”, rekao je Dožić i dodao da je odnos Pejovića prema njemu i svim radnicima bio korektan.

On je kazao da Unipromu ne odgovara stečaj, te da je stečaj najviše štete nanio upravu toj firmi, a ne koristi, kako mnogi misle.

Dožić je rekao da prisutni predstavnici radnika nisu reprezentativni.

“Zato sam vas pozvao da posjetite KAP, kako bi razgovarali sa drugim radnicima”, rekao je on prisutnima.

On je kazao da je bivši radnik Miroslav Jović dobio otkaz shodno zakonu na predlog poslodavca i da je to jedini radni spor koji se vodi u ovoj kompaniji.

Dodao je da je predsjednica sindikata Sandra Obradović dobila otkaz jer je stekla uslov za penziju.

“Opustili smo veliki broj radnika, i to nije za pohvalu, ali smo na taj način sačuvali kompaniju”, rekao je Dožić.

Kazao je i da je dolaskom kompanije Uniprom, KAP podignut na noge.

Rekao je i da bi mogli još dodatno ići ka poboljšanju uslova radnika ali da najave Pejovića ukazuju na to da KAP nažalost ide ka gašenju.

Radovan Minić šef sindikata i bivši radnik KAP-a u stečaju rekao je da je Dožić uzeo preko 50 hiljada otpremnine, što je Dožić nazvao netačnim kazavši da je uzeo 15 hiljada.

Minić je rekao da se razbolio na poslu, jer je radio “u uslovima štetnim po zdravlje”.

“Vi (Dožić) ste ubice radničke klase”, rekao je Minić.

Sjednici prisustvuju poslanici – članovi komisije, predstavnici sindikata KAP-a, predstavnici Ministarstava ekonomskog razvoja, menadžeri i upravnici KAP-a.

Izvor: Vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *