Obustavljena trgovina akcijama “Port of Adria”

Odlukom Montenegro berze od juče je privremeno obustavljena trgovina akcijama “Port of Adria” iz Bara, bivših Kontejnerskih terminala, na zahtjev te kompanije zbog sprovođenja postupka homogenizacije akcija.

Odluka se odnosi na obustavu trgovanja finansijskim instrumentima emitenta “Port of Adria” sa tržišnim simbolima KOGE i KOTE.

Kako je objašnjeno “Vijestima”, prema Zakonu o privrednim društvima sva akcionarska društva koja imaju više klasa akcija moraju ih homogenizovati u jednu do 11. aprila 2011. godine.

Oznaka KOGE odnosi se na klasične akcije kompanije kojih ima 56,7 miliona nominalne vrijednosti 1,15 eura, dok je njihova tržišna vrijednost na berzi sada 10 centi. Turski “Global Ports” vlasnik je 54 odsto ovih akcija, a preostali dio imaju bivši fondovi, građani i drugi mali investitori.

Akcije sa oznakom KOTE odnosi se na 12 miliona posebnih akcije čiji je vlasnik samo “Global Ports” i njihova nominalna vrijednost je 0,5 eura.

Proces homogenizacije akcija znači da će od različitih klasa akcija biti formirana jedna klasa koja će imati i novu nominalnu vrijednost.

Iz kompanije “Global Ports” ranije su najavili mogućnost prodaje svojih akcija u “Port of Adria”, jer u okviru svoje poslovne grupe žele napustiti firme koje se bave lučkim poslovima.

Check Also

U Herceg Novom do sada ostvareno 86 odsto turističkog prometa

U Herceg Novom trenutno boravi 27.766 gostiju i upoređujući sa istim datumom iz 2019. to …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *