Kengur bez granica, međunarodno matematičko takmičenje, 20. marta prvi put i u Crnoj Gori

Dodajte komentar

Međunarodno matematičko takmičenje Kengur bez granica, ove godine će se prvi put održati u Crnoj Gori.

Prve godine je za Crnu Goru predviđena realizacija pilot takmičenja u tri opštine centralne regije: Podgorica, Danilovgrad i Tuzi, i to u dvije kategorije takmičenja: Ecolier (5. i 6. razred) i Cadet (9. i 1. razred srednje škole). Planirani datum održavanja takmičenja je subota, 20. mart 2021, u 10h. Generalni sponzor takmičenja je Crnogorski Telekom, a partneri su Univerzitet Donja Gorica, Udruženje Roditelji, Arhimed d.o.o. i Zzi d.o.o., a uz saglasnost Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Takmičenje Kengur bez granica se održava zadnjih 30 godina u preko 80 država svijeta, uključujući i sve zemlje u našem regionu. Oko  6 miliona učenika osnovnih i srednjih škola širom svijeta, u isto  vrijeme razmišlja o istim problemima i rješava iste zadatke.  Učenici osnovnih i srednjih škola iz Crne Gore od ove godine imati istu priliku.

Testiranje će se odvijati na tri jezika, CSBH, albanskom i engleskom. Prijavljivanje se vrši putem zvanične internet stranice takmičenja: www.kengur.me. Rok za prijavu je je  14. mart 2021. godine u 15h.

godine takmičenje će se odvijati na tri lokacije, u Podgorici na Univerzitetu Donja Gorica, amfiteatar, u Danilovgradu i Tuzima.

Osnovni cilj takmičenja je popularizacija matematike, te je takmičenje namijenjeno svima koji bi da se na takmičenju oprobaju u rješavanju problema čije odgonetanje zahtjeva maštu, osovne vještine računanja, logičko razmišljanje i druge strategije  za rješavanje problema, bez obzira na to koju ocjenu imaju iz matematike.

Svake godine, matematičari iz cijelog svijeta pripremaju i vrše izbor zadataka za ovo takmičenje. Testovi se sastoje od pitanja sa više ponuđenih odgovora, a akcenat je na duhovitim pitanjima u kojima se više traži brzo i logičko razmišljanje.

Kao rezultat aktivnosti u procesu uspostavljanja aktivnog članstva u Međunarodnoj asocijaciji Kengur bez granica (Kangourou sans Frontières, aksf.org ), kojoj je jedna od primarnih aktivnosti organizovanje istoimenog međunarodnog takmičenja,  NVU Tinker je, od strane ove asocijacije, sertifikovan da u 2021. godini, po prvi put, organizuje pilot takmičenje „Kengur bez granica“ u Crnoj Gori.

Delegirani predstavnik NVU Tinker u Međunarodnoj asocijaciji Kengur bez granica je Doc. dr Nela Milošević, profesorica na Univerzitetu Donja Gorica, a saradnici su Jelena Milojković i Dejana Ponoš, osnivačice NVU Tinker.

Kontakt za dodatne informacije:

Dejana Ponoš

+38267269145

[email protected]

O Tinkeru:

NVU Tinker je osnovan 2018. godine. Član je međunarodna organizacije Devoxx4Kids (Devoxx4Kids.org). Glavni cilj udruženja je podsticanje interesovanja, razvijanje  i primjena znanja iz oblasti nauke i moderne tehnologije (STEM, ICT) kod djece i mladih, poboljšanje položaja djece i mladih kroz edukaciju, motivisanje djevojčica i djevojaka  da se bave naukom, informisanje, kao i podizanje svijesti društva o pitanjima i problemima koja se tiču djece i mladih u svijetu naučnih i tehnoloških izazova.

Kroz besplatne radionice u okviru projekata, od kojih su neki:

  • Igramiranje – programiranja kroz igru za djecu nižih razreda osnovne škole
  • Programiranje u Pajtonu za više razrede osnovne škole
  • Online ljetnja škola programiranja „Pajton za sve!“ za polumaturante i srednjoškolce
  • Tinker Mozgalice – matematičke radionice za niže razrede osnovne škole, pripreme za Kengur takmičenje
  • Tinker Kadeti – matematičke radionice više razrede osnovne škole, pripreme za Kengur takmičenje

Kroz besplatne radionice je NVU Tinker, u saradnji sa partenrima, uključio više stotina djece i mladih direktno, a više hiljada indirektno. Polaznici su razvijali sposobnost logičkog zaključivanja i rješavanja problema, dok su pritom podsticni socijalizacija, drugarstvo, intelektualna radoznalost, pamćenje, inventivnost, maštovitost.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *