Kengur bez granica, međunarodno matematičko takmičenje, 20. marta prvi put i u Crnoj Gori

Međunarodno matematičko takmičenje Kengur bez granica, ove godine će se prvi put održati u Crnoj Gori.

Prve godine je za Crnu Goru predviđena realizacija pilot takmičenja u tri opštine centralne regije: Podgorica, Danilovgrad i Tuzi, i to u dvije kategorije takmičenja: Ecolier (5. i 6. razred) i Cadet (9. i 1. razred srednje škole). Planirani datum održavanja takmičenja je subota, 20. mart 2021, u 10h. Generalni sponzor takmičenja je Crnogorski Telekom, a partneri su Univerzitet Donja Gorica, Udruženje Roditelji, Arhimed d.o.o. i Zzi d.o.o., a uz saglasnost Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Takmičenje Kengur bez granica se održava zadnjih 30 godina u preko 80 država svijeta, uključujući i sve zemlje u našem regionu. Oko  6 miliona učenika osnovnih i srednjih škola širom svijeta, u isto  vrijeme razmišlja o istim problemima i rješava iste zadatke.  Učenici osnovnih i srednjih škola iz Crne Gore od ove godine imati istu priliku.

Testiranje će se odvijati na tri jezika, CSBH, albanskom i engleskom. Prijavljivanje se vrši putem zvanične internet stranice takmičenja: www.kengur.me. Rok za prijavu je je  14. mart 2021. godine u 15h.

godine takmičenje će se odvijati na tri lokacije, u Podgorici na Univerzitetu Donja Gorica, amfiteatar, u Danilovgradu i Tuzima.

Osnovni cilj takmičenja je popularizacija matematike, te je takmičenje namijenjeno svima koji bi da se na takmičenju oprobaju u rješavanju problema čije odgonetanje zahtjeva maštu, osovne vještine računanja, logičko razmišljanje i druge strategije  za rješavanje problema, bez obzira na to koju ocjenu imaju iz matematike.

Svake godine, matematičari iz cijelog svijeta pripremaju i vrše izbor zadataka za ovo takmičenje. Testovi se sastoje od pitanja sa više ponuđenih odgovora, a akcenat je na duhovitim pitanjima u kojima se više traži brzo i logičko razmišljanje.

Kao rezultat aktivnosti u procesu uspostavljanja aktivnog članstva u Međunarodnoj asocijaciji Kengur bez granica (Kangourou sans Frontières, aksf.org ), kojoj je jedna od primarnih aktivnosti organizovanje istoimenog međunarodnog takmičenja,  NVU Tinker je, od strane ove asocijacije, sertifikovan da u 2021. godini, po prvi put, organizuje pilot takmičenje „Kengur bez granica“ u Crnoj Gori.

Delegirani predstavnik NVU Tinker u Međunarodnoj asocijaciji Kengur bez granica je Doc. dr Nela Milošević, profesorica na Univerzitetu Donja Gorica, a saradnici su Jelena Milojković i Dejana Ponoš, osnivačice NVU Tinker.

Kontakt za dodatne informacije:

Dejana Ponoš

+38267269145

[email protected]

O Tinkeru:

NVU Tinker je osnovan 2018. godine. Član je međunarodna organizacije Devoxx4Kids (Devoxx4Kids.org). Glavni cilj udruženja je podsticanje interesovanja, razvijanje  i primjena znanja iz oblasti nauke i moderne tehnologije (STEM, ICT) kod djece i mladih, poboljšanje položaja djece i mladih kroz edukaciju, motivisanje djevojčica i djevojaka  da se bave naukom, informisanje, kao i podizanje svijesti društva o pitanjima i problemima koja se tiču djece i mladih u svijetu naučnih i tehnoloških izazova.

Kroz besplatne radionice u okviru projekata, od kojih su neki:

  • Igramiranje – programiranja kroz igru za djecu nižih razreda osnovne škole
  • Programiranje u Pajtonu za više razrede osnovne škole
  • Online ljetnja škola programiranja „Pajton za sve!“ za polumaturante i srednjoškolce
  • Tinker Mozgalice – matematičke radionice za niže razrede osnovne škole, pripreme za Kengur takmičenje
  • Tinker Kadeti – matematičke radionice više razrede osnovne škole, pripreme za Kengur takmičenje

Kroz besplatne radionice je NVU Tinker, u saradnji sa partenrima, uključio više stotina djece i mladih direktno, a više hiljada indirektno. Polaznici su razvijali sposobnost logičkog zaključivanja i rješavanja problema, dok su pritom podsticni socijalizacija, drugarstvo, intelektualna radoznalost, pamćenje, inventivnost, maštovitost.

Check Also

Zbog pada potrošnje, njemačke banke ograničavaju iznos koji se može držati na računu

Institut njemačke ekonomije (IW) iz Kelna je izračunao kako su potrošači u ovoj zemlji potrošili …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *