Botovi društvenih mreža su pomogli GameStop-u?!

Izgleda da je haos sa GameStop-om uglavnom rezultat proizvoda Reddita i trgovinskih aplikacija poput Robinhood-a, ali se čini da neki od njih nisu ljudi. Prema Reutersu, firma za sajber bezbjednost PiiQ Media utvrdila je da su ljudi koristili botove za društvene medije za promociju GameStop-a i Dogecoin-a. Objave na Facebook-u, Instagramu, Twitter-u i YouTube-u skakutale su po ključnim rečima poput GME, a to predstavlja ključnu riječ i poziv na akciju GameStop-a.

Desetine hiljada naloga

Takvih naloga ima na desetine hiljada, objavio je PiiQ u svom izvještaju. Nije sigurno ko stoji iza botova niti koliko su oni bili efikasni. Šef Reddita, Steve Huffman, rekao je Kongresu na saslušanju da ne misli da su botovi igrali značajnu ulogu u spremanju kupovine akcija, iako je njegova sposobnost praćenja botova izvan Reddita ograničena.

Nova otkrića mogu svejedno stvoriti zabrinutost. Iako se čini da je aktivnost Reddita bila usmjerena na kažnjavanje prodavaca na kratko, botovi otvaraju mogućnost da zlonamjerni akteri ili daju zamerke u GameStop kampanji ili da mogu manipulisati tržištem. Društvene mreže će možda morati da pojačaju svoje napore da uklone botove u budućnosti.

Izvor: PC Press

Check Also

U Herceg Novom do sada ostvareno 86 odsto turističkog prometa

U Herceg Novom trenutno boravi 27.766 gostiju i upoređujući sa istim datumom iz 2019. to …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *