Bitkoinka – prva krava u Crnoj Gori plaćena kriptovalutom

Dodajte komentar

Digitalna platforma Seljak.me je prvo digitalno selo koje je na prostoru Crne Gore uspjelo da poveže kupce i prodavce poljoprivrednih proizvoda. Ova digitalna platforma je organizovala kupoprodaju krave i to pomoću bitkoina.

“Bitkoin je kriptovaluta čiji će se potencijal ispoljiti u bliskoj budućnosti, a za sada možemo da kažemo da smo prvi u Crnoj Gori ako ne i šire koji smo uspeli organizovati ovakav način kupoprodaje životinje. Prva krava kupljene pomoću bitkoina, koja se simbolično naziva Bitikonka plaćena je u iznosu oko 0.03 bitkoina što iznosi otprilike 1350 eura”, navode.

Prema riječima Anđele Bojić, sada već vlasnice Bitkoinke razlozi za ovakv potez leže u spoju poljoprivrede i modernih tehnologija.

,,U dogovoru sa kolegom Markom krava je plaćena bitkoinima, kad sam mu rekla da moji roditelju imaju u planu da kupe kravu predložio je da napravimo nešto inovativno i da to bude prva krava plaćena kriptovalutom u Crnoj Gori a možda i šire. Kao mlada osoba koja je aktivno uključena u poljoprivredu što kroz porodičnu proizvodnju, što kroz sadašnji posao, smatram da budućnost poljoprivrede leži u zdravom spoju poljoprivrede i tehnologije, a samo modernizovanje poljoprivrede povećava šanse da se mlađe osobe ohrabre nasim iskustvom a nadam se da će se poljoprivrednici ugledati i početi da koriste neke savremene metode u poljoprivredi u ovom slučaju koristiti ovakav nacin plaćanja”.

Slične riječi upućuje i osnivač sajta www.seljak.me koji ima niz neiscrpnih ideja u zanimljivom spoju poljoprivrede, modernih tehnologija, ali odnedavno i novog načina plaćanja.

“Cilj ove transakcije je bio da još jednom kroz svoj rad ukažemo na spoj inovacije i poljoprivrede. Kriptovalute, od kojih je najpoznatija bitkoin su postale svakodnevnica. Nedavno je čak odrađen i prvi fudbalski transfer koji je realizovan kroz kriptovalute pa je naša misao bila kad mogu transferi kao i mnoge druge aktivnosti da se plaćaju kriptovalutama zašto da ne može i krava. Koleginica Anđela Bojić mi je saopštila da će u narednom periodu, njena porodica, koja se bavi stočarstvom u Gornjoj Morači planirati kupovinu krave. Dogovorili smo se da ovu transakciju odradimo kroz bitkoin i na taj način otvorimo jedno novo polje poljoprivrede naše zemlje, a prvenstveno poljoprivrednicima pokažemo kolike su mogućnosti digitalizacije poljoprivrede. Zahvaljujući agentu za kriptovalute Novaku Svrkoti transakcija je uspješno realizovana, na obostrano zadovoljstvo kupca i prodavca. Ovo je sigurno prva krava u regionu koja je kupljena kriptovalutama, a koliko raspolažemo sa informacijama može biti i šire“, naveo je Maraš.

Naravno digitalizacija je tu da poljoprivrednu proizvodnju podigne na jedan veći nivo, uz poštovanje postulata klasičnih pristupa, digitalizaija olakšava, ubrzava, oplemenjuje i modernizuje poljoprivredni proces, zato svi trebamo biti spremni da učimo, prihvatamo nove izazove, ali i da otvorimo novo polje, pa čak i ovo, kupoprodaju poljoprivrednih dobara kriptovalutama.

“Dodao bih da želimo da iskažemo zahvalnost prema UNFAO i EBRD-u, od kojih smo dobili podršku za unapređenje postojećih kapaciteta i zahvaljujući toj podršci možemo digitalizaciju da podignemo na jedan novi nivo. Uskoro očekujte još noviteta na polju digitalizacije poljoprivrede. Nadamo se da će Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u narednom periodu imati sluha za naše ideje s obzirom da ozbiljnije inovacije zahtijevaju i ozbiljniji pristup ovoj temi, kako kroz kadar i infrastrukturu, tako i kroz i finansije. Prihvatamo i podršku u kriptovalutama“ šaljivom notom zaključio je Marko Maraš .

Izvor: seljak.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *