NLB interfinans opet upisan kao osnivač, umjesto Brkovića

Švajcarska NLB interfinans u likvidaciji ponovo je uspjela da se upiše kao osnivač kompanije Dragana Brkovića Vektre Montenegro, saznaje Pobjeda.

Ova izmjena je u Centralni registar privrednih subjekata (CRPS) upisana 22. januara, a kako nezvanično saznajemo, to je urađeno na osnovu rješenja javne izvršiteljke Aleksandre Tomković-Vukoslavčević, koja je prije više od dvije godine odredila pljenidbu, procjenu i prodaju udjela Brkovića u ovoj kompaniji.

Isto se desilo i u julu 2019. godine, kada se banka takođe upisala kao osnivač, dok je kao izvršni direktor tada bio upisan Vladan Tekić, zaposlen u beogradskoj faktoring kompaniji NLB grupe, a koji je bio i likvidacioni upravnik NLB interfinansa iz Beograda. Ministarstvo finansija je nakon toga usvojilo žalbu Vektre i poništilo rješenje CRPS-a o izmjeni osnivača i direktora.

Brković direktor

Posljednjom promjenom u CRPS-u je jedino izmijenjen osnivač, dok je kao direktor i dalje naveden Brković, ali i stečajni upravnik Radojica Grba, imajući u vidu da je u Vektri Montenegro otvoren stečaj polovinom januara. Upravo je zbog odsustva Grbe juče i odloženo ročište za ispitivanje potraživanja prema ovoj kompaniji, koje je sudija Zoran Ašanin ponovo zakazao za 18. mart.

Na sastanku povjerilaca prije dvije nedjelje, Grba je naveo da je do tada prijavljeno preko 60 potraživanja, a formiran je petočlani odbor povjerilaca predstavnika Poreske uprave i opštine Bar, kao i kompanija Horizon lodžistik, Magnum i Ivanmont.

Stečaj je otvoren na zahtjev NLB interfinansa zbog duga od 60 miliona eura nakon postupka od skoro dvije godine. Brković se zbog toga žalio Apelacionom sudu, navodeći da je stečaj otvoren nezakonito, ali odluke po žalbi još nema. Tvrdio je da je sudija Ašanin morao da obustavi postupak dok se ne odluči o njegovom zahtjevu za izuzeće predsjednika suda Blaža Jovanića, a ne da o tome sam odlučuje. Doveo je u pitanje i aktivnu legitimaciju banke kao i vjerodostojnost punomoćja njihovog advokata. Optužio je sud da je nepravilno utvrdio činjenice u vezi plana reorganizacije, navodeći da je otvaranjem stečaja neopravdano favorizovana NLB interfinans u odnosu na ostale povjerioce, prema kojima je, kako je naveo, plan pretežno ispunjen. Smatra da je sud morao da dopusti dopunu izvještaja stečajnog upravnika koju su tražili, jer je tokom dvogodišnjeg postupka bilo promjena koje su mogle uticati na opravdanost stečaja.

Prvi stečaj u ovoj kompaniji otvoren je 2012. godine, ali je plan reorganizacije usvojen dvije godine kasnije. Njime je, radi izmirenja duga prema banci, bilo predviđeno ustupanje imovine u Bečićima vrijednosti 18,8 miliona eura, kao i imovine kompanije Horizon lodžistik vrijednosti 10,7 miliona eura u roku od šest mjeseci od usvajanja plana. Ostatak duga trebalo je da bude isplaćen u okviru trećeg isplatnog reda srazmjerno raspoloživim sredstvima.

Iz Vektre tvrde da je NLB nezakonito potpisala ugovor o kupoprodaji kolaterala sa barskom kompanijom Horizon, pa dug prema njima nije izmiren kako je predviđeno planom, jer je imovina prodata umjesto da bude ustupljena. Nijesu, kako tvrde, imali obavezu plaćanja bilo kakvih rata, dok ne bude ustupljena imovina na način predviđen planom.

Check Also

ICT Cortex analizirao rezultate poslovanja 30 najuspješnijih IT kompanija u Crnoj Gori

ICT Cortex – klaster za informacione tehnologije, inovacije, edukaciju, dizajn i tehnološki razvoj Crne Gore, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *