Bord direktora nove državne avio-kompanije radiće bez naknade, prethodni koštao 120.000 eura godišnje

Dodajte komentar

Članovi borda direktora nove državne avio-kompanije “ToMontenegro” radiće bez naknade i već su uputili zahtjev Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK) da im to dozvoli, kazao ječlan borda kompanije Pavle Tripković.

On je naveo da su već na prvoj sjednici donijeli takav stav, ali da je pitanje da li je to zakonski moguće zbog čega su zatražili mišljenje Agencije.

“Ako budemo morali da primamo naknade, proslijedićemo ih onima kojima ta pomoć bude potrebna”, kazao je Tripković.

Predsjednik borda direktora bankrotiranog “Montenegro erlajnsa” (MA) u prethodnom sazivu imao je mjesečnu neto zaradu od 3.200 eura, dok su četiri člana dobijala po oko 700 eura. To je na mjesečnom nivou iznosilo oko šest hiljada neto ili oko 10.000 bruto, odnosno godišnje oko 120 hiljada eura. Članovi novog borda su predsjednik Filip Radulović, Nebojša Vuksanović, Milovan Milić, Goran Đurović i Tripković.

Kompanija je prema podacima iz registra osnovana 8. februara, a za proteklih 20-ak dana, kako je juče saopštio izvršni direktor Predrag Todorović, kupili su dva aviona, pokrenuli pregovore za kupovinu trećeg, završavaju analize o potrebnom broju radnika i pripremaju dokumentaciju za dobijanje brojnih dozvola i licenci kako bi do ljeta imali prvi let.

Kada je osnivan MA od registracije do prvog leta prošlo je skoro tri godine. Todorović je naveo da će se kompanija fazno razvijati i da će poslovati po tržišnim principima bez pomoći države.

“Izazov je da kompanija počne što prije da leti. Neke stvari ne zavise od nas i postoji regulativa koju treba ispoštovati”, rekao je Todorović.

On je nije mogao da precizira koliko će biti zaposlenih, ali da će prednost imati radnici MA.

Tripković je na pitanje da li je kupovina aviona bila u skladu sa zakonom o javnim nabavkama objasnio da su tražili mišljenje nadležnih agencija i da im je saopšteno da “ToMontenegro”, kao i ranije MA, nije obveznik tog zakona. Todorović je kazao da su dva aviona kupljena od kompanije “GE Capital Aviation Services” (GECAS) koje je po ugovoru o iznajmljivanju koristio MA i za koje nije plaćao zakup pa su dugovi narasli.

“Vlada je bila garant tog ugovora. Prijetila je opasnost da GECAS dođe i uzme avione a da sve zaostale rate, kamate, troškove oduzimanja aviona i druge, što bi moglo iznositi preko 45 miliona dolara, naplati od državnog budžeta. Mi smo te avione kupili za 21 milion dolara i napravili uštedu državi. Jedan avion je remontovan i potpuno operativan za narednih 7-8 godina. Kod drugog aviona za jedan motor je potreban remont, ali postoji drugi iznajmljeni koji je remontovan. Pregovaramo i o kupovini trećeg ‘embrajera’ za koji je MA plaćao lizing”, kazao je Todorović.

Izvor: Vijesti.me

Foto: Vlada Crne Gore

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *