Koliko se vakcina kompanije Johnson & Johnson razlikuje od ostalih?

Vakcina kompanije Johnson & Johnson odobrena je po hitnom postupku u Sjedinjenim Američkim Državama. Njena velika prednost u odnosu na ostale vakcine je to što se daje u jednoj dozi i što može da se drži u frižideru.

Međutim, ona ima i mane u odnosu na svoju konkurenciju. Njena efikasnost je 66 odsto, za razliku od Fajzerove i Modernine čiji procenat efikasnosti je 95 odnosno 94 procenta. To znači da uprkos imunizaciji ovom vakcinom oni koji su je primili imaju relativno značajne izglede da će se zaraziti. Ipak, vakcina sprečava razvoj težeg oblika bolesti u 85 odsto slučajeva, a u 100 odsto slučajeva sprečava smrtni ishod.

Ovo je pokazalo istraživanje sprovedeno na 44.000 ljudi u SAD, Južnoj Africi i Latinskoj Americi. Bitno je napomenuti da je posljednja faza testiranja ove vakcine realizovana u skorije vrijeme, kada su već svijetom harali novi sojevi korona virusa, od kojih se najopasnijim smatra južnoafrički. U toj zemlji, gdje je pomenuti soj dominantan, vakcina je imala efikasnost od 57 odsto, za razliku od SAD, gde je bila efikasna u 72 odsto slučajeva.

Inače, Johnson & Johnson je kreirao ovu vakcinu tako što je modifikovao virus obične prehlade unijevši u njega dio genetskog koda korona virusa. Funkcioniše tako što po ubrizgavanju vakcine tijelo prepoznaje prijetnju i veoma brzo počinje da proizvodi antitela za borbu protiv nje.

Check Also

Hipotekarna banka za Apple Pay korisnike: Siguran, bezbjedan i privatan način plaćanja sa iPhone i Apple Watch

Hipotekarna banka, u saradnji sa kompanijom Mastercard, od danas svojim korisnicima donosi Apple Pay, siguran, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.