Džek Ma nije više najbogatiji Kinez

Dodajte komentar

Osnivač Alibabe i Ant grupe Džek Ma izgubio je titulu najbogatijeg čovjeka Kine, pokazao je popis objavljen u utorak, javljaju agencije.

Njegovi konkurenti su napredovali dok su Maovo carstvo kineski regulatori stavljali pod strog nadzor.

Ma i njegova porodica držali su prvo mjesto najbogatijih Kine na globalnoj listi bogatih posljednje dvije godine, ali sada su tek na četvrtom mjestu, i to iza proizvođača vode Nongfu Spring, Žonga Šanšana, Ponija Maa iz Tencent Holdinga i Colina Huanga Pinduodua, vlasnika e-trgovine, pokazao je najnoviji popis.

Maov pad među dolazi “nakon što su kineski regulatori zauzdali Ant Grupu i Alibabu u pitanjima konkurencije”, navodi se u izvještaju Huruna.

Ma je pao u nemilost kineskih vlasti nakon govora od 24. oktobra u kojem je minirao regulatorni sistem države, što je dovelo do suspenzije inicijalne javne ponude njegove Ant Grupe u iznosu od 37 milijardi dolara samo nekoliko dana prije javnog istupa na berzi.

Od tada su regulatori pojačali antitrustovski nadzor nad tehnološkim sektorom u zemlji, gdje Alibaba uzima velik dio kolača; regulator tržišta pokrenuo je službenu antitrustovsku istragu u Alibabi u decembru.

Kineski regulatori takođe su počeli da stežu kontrolu u sektoru fintech-a i zatražili su od Ant-a da dio svog poslovanja transformiše u finansijski holding koji će se regulisati poput tradicionalnih finansijskih firmi, što znači da će plaćati više poreza.

Ma, koji nije poznat po tome što ne voli javne scene, tada je otprilike tri mjeseca nestao iz javnosti, što je pokrenulo razna nagađanja o njegovom novom prebivalištu. Ponovno se pojavio u januaru, s 50-sekundi video snimka.

Trenutno najbogatiji čovjek Kine, Žong, debitovao je na prvom mjestu ponajviše zahvaljujući cijenama dionica Nongfu i proizvođača vakcina Beijing Wantai Biological Pharmacy Enterprise, koje je takođe pod njegovom kontrolom.

Bogatstvo vlasnika Tencenta je tokom godine naraslo čak 70% na 480 milijardi juana (74,16 milijardi dolara), dok je bogatstvo Pinduoduovog Huanga poraslo 283% na 450 milijardi yuana (69,5 milijardi dolara), navodi se na popisu. Poređenja radi, bogatstvo Maa i njegove porodice poraslo je 22%, na 360 milijardi juana (55,6 milijardi dolara).

Žang Jiming, osnivač vlasnika TikToka ByteDance, prvi put se probio među pet najbogatijih kineskih milijardera na Hurunovoj Globalnoj listi bogatih, s procjenom bogatstva od 54 milijarde dolara.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *