Citi: Bitcoin je na prekretnici

Analitičari Citigroupa smatraju da je najpopularnija kriptvaluta bitcoin na prekretnici te da bi jednog dana mogla postati jedna od valuta za međunarodnu trgovinu.
“Postoji niz rizika i prepreka koji stoje na putu napretka bitcoina”, napisao je tim za globalne perspektive i rješenja američke banke u bilješci.

“Budućnost bitcoina stoga je još uvijek neizvjesna, ali razvoj događaja u bliskoj budućnosti vjerojatno će se pokazati odlučujućim jer će se valuta uravnotežiti na prelomnoj tački prihvatanja ili spekulativne implozije.”

“Ulazak institucionalnih investitora podstakao je povjerenje u kriptovalute, ali još uvijek postoje pitanja koja bi mogla ograničiti široko prihvatanje”, pišu u Citiju.

“Za institucionalne investitore to uključuje zabrinutost zbog kapitalne učinkovitosti, osiguranja i skrbništva, sigurnosti i razmatranja ESG-a iz rudarenja bitcoina”, dodala je banka.

“Sigurnosni problemi sa kriptovalutom se događaju, ali u poređenju s tradicionalnim plaćanjem imaju bolju izvedbu.”

Ovakve analize svjedoče o promjeni u pristupu velikih finansijskih institucija bitcoinu. Mnoge banke u prošlosti su izbjegavale digitalnu imovinu, tvrdeći da ona nema suštinsku vrijednost, a hype koji ih okružuje, govorili su još nedavno, sličan je pomami za tulipanima iz 17. vijeka.

No, divlji uspon bitcoina tokom posljednjih nekoliko mjeseci prisilio je velike igrače Wall Streeta na ponovnu procjenu kriptovaluta. BNY Mellon, najstarija banka u SAD-u, prošlog je mjeseca rekla da će nuditi skrbničke usluge za bitcoin i druge digitalne valute. U međuvremenu, JPMorgan je rekao da ozbiljno razmatra bitcoin.

No, bitcoin i druge kriptovalute često su podložne divljim napadima volatilnosti. Nešto više od sedam dana nakon što je dosegao najviši nivo od više od 58.000 dolara, cijena bitcoina pala je za više od 10.000 dolara. I dalje je u plusu čak 60 posto ove godine i nevjerojatnih 460% u posljednjih dvanaest mjeseci.

Izvor: seebiz

Check Also

Kako da znate kada je vaša ambicija dobra, a kada loša?

Ambicija može da se definiše kao težnja za nekom vrstom postignuća ili razlikovanja. Uključuje, prvo, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.