AstraZeneca prodala svoj udio u Moderni

Dodajte komentar

Britansko-švedska firma AstraZeneca prodala je svoj udio od 7,7 odsto u kompaniji Moderna za više od milijardu dolara nakon što su akcije američke biotehnološke firme porasle zahvaljujući tržišnom prodoru njene vakcine protiv korona virusa, objavio je londonski Times.

U tekstu Timesa se napominje da nije poznato kada je AstraZeneca prodala svoj udio u Moderni, s kojom planira da nastavi partnerstvo u proizvodnji ljekova za druge bolesti.

AstraZeneca bi mogla u budućnosti da prodaje na komercijalnoj osnovi svoju vakcinu protiv kovida, razvijenu u saradnji sa Univerzitetom Oksford, ako virus postane endemičan, dodaje se u tekstu.

Moderna, čija je vakcina odobrena za hitnu upotrebu u Sjedinjenim Državama, saopštila je prošle nedelje da ove godine očekuje prodaju vakcine u iznosu od 18,4 milijarde dolara.

Times pretpostavlja da je novac od prodatog udela koristan kompaniji da kompletira akviziciju američke kompanije Alexion, koja se bavi ispitivanjem rijetkih bolesti koja je AstraZenecu koštala čak 39 milijardi dolara.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *