Apple nakon skoro godinu otvorio sve prodavnice u SAD, dionice skočile

Dodajte komentar

Po prvi put u skoro godinu dana, sve maloprodajne prodavanice američke kompanije Apple u SAD-u otvorene su.

Ta prekretnica, zajedno s vijestima tokom vikenda da je investitor Warren Buffett zadržao svoj udio od 5,4 posto u kompaniji, pogurala je vrijednost akcija Applea na berzi za više od 5 posto, što je njihov najveći dobitak u više od četiri mjeseca.

Apple je zatvorio sve svoje trgovine 13. marta 2020. godine, dok je pandemija Covid-19 obuzimala cijeli svijet. Trgovine u Kini zatvorene su mjesec ranije.

No, od ovog ponedjeljka, svih 270 Appleovih trgovina u SAD-u bilo je otvoreno u određenom kapacitetu, iako neke imaju ograničenja, na primjer samo za sastanke osoblja, prenosi Investitor.me.

Prodavnice u Teksasu posljednje su se otvorile u ponedjeljak, nakon dodatnih kašnjenja uzrokovanih posljedicama februarske zimske oluje.

Mediji javljaju da su jedine Appleove trgovine koje ostaju zatvorene širom svijeta desetak njih u Francuskoj i Brazilu.

Brojne američke trgovine ponovno su otvorene, počevši od maja prošle godine, ali mnogi su bili prisiljeni na ponovno zatvaranje jer su mjere pooštravane zbog pogoršanja pandemije.

Ponovno otvaranje prodavnice smatraju se pozitivnim znakom i ohrabrujući su signal privrednog oporavka, jer se vakcine protiv Covid-19 sve više distribuiraju.

Dionice Applea su u padu za 3,7 posto u odnosu na prošlu godinu.

Izvor: Indikator.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *