“Trenutak istine” za digitalni euro stiže u aprilu

Evropska centralna banka odlučit će na proljeće, najvjerovatnije u aprilu, hoće li nastaviti s pripremama za pokretanje digitalnog eura, složenog projekta koji bi mogao olakšati plaćanja, ali i poljuljati temelje finansijskog sistema.

Facebook-ova najava projekta pokretanja vlastite digitalne valute u ljeto 2019. (u početku nazvan Libra, ali sada Diem) bila je poziv na uzbunu za centralne bankare i vlade širom svijeta.

Dosezanje 2,7 milijardi korisnika vlastitim digitalnim tokenom, vezanim za suverene valute, regulatorno tijelo je shvatilo kao prijetnju.

Neke centralne banke, uključujući Švedsku i Kinu, već su radile na digitalnim verzijama vlastitih valuta. No, mnogi su više odlučili istražiti ideju – nakon objave Facebooka – kako bi zaštitili svoj monetarni suverenitet.

G7 je 18. jula nabrojao zahtjeve koje bi trebala ispuniti nova Facebookova ”kovanica” Libra, jer su regulatori sve oprezniji zbog “ozbiljnih rizika” koje predstavlja ova digitalna valuta.

ECB je 12. januara zaključio javnu raspravu koja je privukla masovne povratne informacije sa više od 8.000 odgovora.

– Dobili smo rudnik informacija koje trenutno obrađujemo, rekla je predsjednica ECB-a Christine Lagarde 21. januara, objasnivši da će to dovesti do izvještaja koji će biti javno dostupan.

– Tek u proljeće, vjerovatno u aprilu, mi ćemo odrediti da li ćemo nastaviti posao koji ćemo trebati uraditi, dodala je.

Izvori iz Španske banke objasnili su da će, nakon tog izvještaja, ECB odlučiti hoće li pokrenuti pilot-projekt za testiranje održivosti digitalnog eura i prikupljanje više praktičnog znanja.

Ipak, Lagarde vjeruje da će digitalni euro na kraju ugledati svjetlo dana. – Pretpostavljam, ali ovo je odluka koja će se zajednički donijeti, ali mogli bismo ići u tom smjeru, rekla je prošlog novembra. Ali, kao što je ponovila mnogo puta, njegovo uvođenje ne znači da će novčanice i kovanice nestati.

Projekt takođe ima snažne pristalice u Komisiji.
– Mislim da nam treba digitalni euro, rekao je potpredsjednik za ekonomiju Valdis Dombrovskis grupi novinara 19. januara.

Potencijal digitalnog eura ogroman je, ali ima i svojih izazova, kao što je primijetila Lagarde.

Izvor: Indikator.ba

Check Also

ICT Cortex analizirao rezultate poslovanja 30 najuspješnijih IT kompanija u Crnoj Gori

ICT Cortex – klaster za informacione tehnologije, inovacije, edukaciju, dizajn i tehnološki razvoj Crne Gore, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *