Posljednji ples na tržištu nafte

Dodajte komentar

Početak ove godine svjedoči kako smo na pragu ulaska u eru skupe nafte. Analitičari kažu – vjerovatno zadnju u ustoriji.

Vrijednost nafte Brent porasla je prošle nedjelje još pet posto i premašila 65 dolara. OPEC će sljedeće nedjelje donijeti odluku o mogućem smanjenju ograničenja proizvodnje.

Od američkih izbora u novembru cijena nafte porasla je za gotovo 70 posto, što je daleko najveći rast u tako kratkom vremenu. Do sada, u prvih nekoliko mjeseci nakon izbora, nafta je najviše skočila 1988. godine pobjedom Georgea Busha starijeg, dobrih 30 posto. Ovako rastuće cijene nafte povezane su s očekivanjima da epidemija polako jenjava i da će ekonomije uskoro ponovno raditi punim kapacitetom.

Događaji iz prošlogodišnjeg marta, kada je sukob između Saudijske Arabije i Rusije uzrokovao negativne cijene na terminskim tržištima, zaboravljeni su, a u posljednje vrijeme čak postoje znaci iracionalne euforije na tržištu nafte, koja se proširila na sva tržišta. Ako optimisti dominiraju na berzi, ako dionice GameStop-a mogu ići do neba, ima smisla da se tržište nafte pridruži krdu bikova, pogotovo stoga što je i poskupljenje nafte takođe reakcija na očekivanja da će se svijet uskoro suočiti s inflacijom.

Ukratko, čini se da je to više špekulativni rast nego rast temeljen na fundamentalnim podacima, jer u SAD-u u februaru, na primjer, nije bilo tako male potražnje za naftnim derivatima od 1997. Međutim, istina je da su očekivanja od 1,9 biliona dolara teškog paketa podsticaja u SAD-u itekako velika. Goldman Sachs procjenjuje da će takva svota rezultirati s 200.000 barela dnevno (ili jedan posto) većom potražnjom za naftom u SAD-u tokom sljedeće dvije godine.

Istovremeno, očekuje se da će prosječna cijena WTI nafte u trećem tromjesečju iznositi 72 dolara, što je deset dolara više u odnosu na prethodnu procjenu. Neke investicione banke još su ekstremnije u svojim procjenama i vjeruju da pratimo novi superciklus koji bi mogao pogirati cijene nafte i iznad 100 dolara. Ali ovo bi bio, kako su napisali u Bank of America, posljednji ples na tržištu nafte.

Do 2030. godine očekuje se vrhunac svjetske potražnje za naftom, a prodaja električnih vozila do tada će činiti trećinu ukupne prodaje automobila.

Izvor: Seebiz.eu

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *