Bank of America: Do 2028. Kina postaje najveća svjetska ekonomija

Ekonomistkinja iz Bank of America Helen Kiao, rekla je da Kina ima dobre šanse da udvostruči veličinu svoje ekonomije do 2035. godine i usput nadmaši SAD kao najveću svjetsku ekonomiju.

Udvostručenje kineskog BDP-a zahteva prosječni godišnji rast od 4,7 odsto u sljedećih 15 godina – za šta su neki analitičari rekli da bi moglo biti teško postići.

Kiao, nadležnoj za azijske ekonomije u Bank of America Global Researchu, rekla je da će neke mjere reformi pomoći Kini da to ostvari.

“Mislimo da bi Kina to mogla da ostvari”, rekla je ona za CNBC, prenose agencije.

Osim što će udvostručiti svoj BDP, azijski ekonomski div nadmašio bi SAD kao najveća svjetska ekonomija 2027. ili 2028. godine, predviđa Kiao.

Službeni podaci pokazuju da se kineska ekonomija prošle godine povećala za 2,3 odsto, a Međunarodni monetarni fond za Kinu je ove godine prognozirao rast od 8,1 odsto.

U međuvremenu, američka ekonomija se smanjila za 3,5 odsto u 2020. godini, pokazale su najnovije vladine procjene. MMF je rekao da bi američka ekonomija ove godine mogla porasti za 5,1 odsto.

Izvor: Bonitet

Check Also

Konferencija: Nova tehnologija, samozapošljavanje i ekonomske inicijative sa prekograničnim dosegom

Konferencija pod nazivom „Nova tehnologija, samozapošljavanje i ekonomske inicijative sa prekograničnim dosegom” održaće se u …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *