AstraZeneca prodala udio u Moderni

AstraZeneca Plc je prodala svoj udio od 7,7 posto u vlasništvu kompanije Moderna Inc za više od milijardu dolara nakon što su dionice američke biotehnološke kompanije poskočile na krilima prodaje vakcine protiv koronavirusa, izvijestio je The Times.

U izvještaju se dodaje da nije jasno tokom kojeg perioda je britanska AstraZeneca prodala svoj udio u Moderni, a agencija Reuters koja je prenijela vijest nije uspjela doći do komentara iz dvije kompanije.

AstraZeneca zadržava partnerstvo sa Modernom na lijekovima za tretman drugih bolesti i može prodavati svoju AstraZeneca/Oxford University COVID-19 vakcinu na komercijalnoj osnovi u budućnosti ukoliko virus postane endemski, dodaje se u izvještaju.

Moderna, čija je vakcina odobrena za hitnu upotrebu protiv COVID-19 u Sjedinjenim Američkim Državama, prošle sedmice je objavila da očekuje prihode od prodaje svoje vakcine protiv koronavirusa u iznosu od 18,4 milijarde dolara.

Check Also

Konferencija: Nova tehnologija, samozapošljavanje i ekonomske inicijative sa prekograničnim dosegom

Konferencija pod nazivom „Nova tehnologija, samozapošljavanje i ekonomske inicijative sa prekograničnim dosegom” održaće se u …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *