Za dvije i po godine u Montekargu gubici oko pet miliona eura

Doskorašnji direktor „Montekarga” i funkcioner Bošnjačke stranke (BS) Muradif Grbović zaposlio je u toj državnoj kompaniji suprugu Nevresu Murabašić Grbović, sestru Mersidu Hoti i sestrića Denija Musića. Takođe, tokom svog mandata na čelu te državne kompanije zapošljavao je, između ostalih, i članove porodice partijskih drugova, što se može zaključiti na osnovu dokumentacije Ministarstva kapitalnih investicija (MKI), na čijem je čelu ministar Mladen Bojanić, a u koju je uvid imao Dan.

Radi se o Informaciji o mogućem postojanju krivičnih djela prilikom zapošljavanja i isplate otpremnina u „Montekargo“ AD, koja je dostavljena Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) i Skupštini Crne Gore.

“MKI je prikupio informacije o sumnjama vezano za zloupotrebe prilikom zapošljavanja i isplate otpremnina u državnoj kompaniji za prevoz robe „Montekargo“ AD, ali i o sumnjama da je u tim radnjama u periodu od polovine 2017. godine do polovine januara 2021. godine bilo zapošljavanja po partijskoj osnovi, čime je kršen princip ravnopravnosti u zapošljavanju. Kompaniji je tim radnjama, tokom 2017. godine i 2018. godine, pričinjena šteta u iznosu od najmanje 240 hiljada eura. Šteta je izvjesno mnogo veća od navedene i kontinuirano raste, imajući u vidu da nijesu ukinuta radna mjesta, nakon isplate otpremnina prekobrojnim radnicima, a kako je to bilo predviđeno odlukom Odbora direktora „Montekargo” AD iz 2017. godine”, piše između ostalog u informaciji, koju su pripremili savjetnici ministra za borbu protiv korupcije Milorad Milošević i Ines Mrdović.

Dodaje se da ukupni gubici poslovanja državne željezničke kompanije za prevoz robe od polovine 2017. godine, kada je rukovođenje menadžmentom preuzeo Grbović, pa do kraja 2020. godine iznose oko pet miliona eura.

“Kompanija ima oko 100 prekobrojnih radnika, a od 2017. godine do danas na neodređeno su zaposlena 84 lica, među kojima su dva zaposlena koji su zasnovali radni odnos u „Montekargo“ AD putem sporazuma o preuzimanju iz kompanije Održavanje željezničkih voznih sredstava AD Podgorica”, piše u informaciji.

Supruga izvršnog direktora Nevresa Murabašić Grbović bila je zaposlena počev od 22. juna 2020. godine na određeno vrijeme u trajanju od tri mjeseca, a aneksima joj se ugovor o radu produžavan sve do 24. decembra 2020. godine, kada je prekinut radni odnos.

Sestra izvršnog direktora Hoti zaposlena je najprije kao higijeničarka 18. oktobra 2017. godine, da bi nakon obuke prešla na radno mjesto popisni vozovođa.

Deni Musić, sestrić Grbovića, primljen je 8. oktobra 2018. godine da odradi pripravnički stažu trajanju od 12 mjeseci. Po završetku pripravničkog staža postavljen je na radno mjesto šefa jedinice Bijelo Polje u Sektoru za prevoz. Aneksima mu je produžavan ugovor radu sve do transformacije ugovora i zapošljavanja na neodređeno 14. aprila 2020. godine.

Dženeta Kajić Husović, kćerka Rafeta Husovića – predsjednika Bošnjačke stranke, dobila je posao u „Montekargu“ 18. oktobra 2017. godine, isti dan kad i sestra izvršnog direktora Mersida Hoti. Dženeta je počela najprije da radi kao savjetnik izvršnog direktora, da bi promjenom sistematizacije radnih mjesta formirana Služba za kontrolu prihoda i ona je postavljena za rukovodioca te službe. Sledećom promjenom sistematizacije formiran ja novi Sektor prodaje i špedicije sa četiri izvršioca i za njegovu direktoricu postavljena je Dženeta Kajić Husović”, piše u informaciji.

Zapošljavani su još i Haris Sijerić sin Rešada Sijerića, direktora Zavoda za školstvo, inače, funkcionera Bošnjačke stranke, Jasmin Kanalić bliski rođak izvršnog direktora u „Montekargu“, takođe i njegova supruga Samira Kanalić.

Posao u toj državnoj firmi dobili su i: Milovan Milutinović sin sekretarice Društva Radoslave Milutinović,Tijana Tintor – kćerka zamjenika izvršnog direktora Vesne Tintor, Vasilije Klikovac – sin dugogodišnjeg predsjednika sindikata „Montekarga“ Milenka Klikovca, Igor Knežević sin Dejana Kneževića, rukovodioca tehničkopregledne službe u „Montekargu“, ali i Ivana Knežević kćerka Dejana Kneževića...

Povećanje broja sektora

Izvršni direktor Muradif Grbović je odgovarajući na pitanja MKI objasnio da je u 2017. godini u okviru Sektora za prevoz postojala Komercijalna služba, koja se bavila prodajom usluga i njihovim ugovaranjem.

“Smatrali smo da istu zbog značaja pretvorimo u Sektor prodaje i špedicije, sa željom da je unaprijedimo i davanjem usluge špedicije svojim korisnicima. Iz navedenog razloga došlo je do povećanja broja sektora sa pet na šest”, rekao je Grbović odgovarajući na pitanja vezana za uvećanje broja sektora, od kojih je jedan preuzela kćerka Rafeta Husovića.

Dan je pokušao da dobije komentar „Montekarga” u vezi s navodima Ministarstva kapitalnih investicija, međutim, do zaključenja ovog teksta odgovor nije sgigao.

Grbović: Očekivao sam da se pokrene postupak

Muradif Grbović je kazao da je spreman da se sve ispita o njegovom poslovanju.

“Komentar je sasvim kratak i jasan. Drago mi je da su iz MKI to pokrenuli i da se to sve ispita. Ja sam vrlo raspoložen da pomognem u tom pravcu. Manje-više sam i očekivao da će iz MKI pokrenuti postupak u „Montekargu”, s obzirom na to da je tamo u timu, nazovi ekspertskom, čovjek koji je o meni pisao toliko neistina i imao razne zlonamjerne pokušaje, tako da sam ja to i očekivao”, rekao je Grbović.

Check Also

Integrator pružio drugačiji ugao gledanja na krizu sajber bezbjednosti zemalja regiona

Konferencija Integrator je ponovo dokazala svoju svrsishodnost, aktuelnost i informativni karakter, istakli su iz grupacije …

Leave a Reply

Your email address will not be published.