„ToMontenegro” još nije predao zahtjev za dobijanje dozvola za rad

Dodajte komentar

Državna kompanija “ToMontenegro” nije Agenciji za civilno vazduhoplovstvo (ACV) predala zahtjev za dobijenje dvije dozvole koje su potrebne da bi mogla da počne sa radom. To je zvanično saopšteno “Vijestima” iz ove agencije.

Pravno ili fizičko lice koje namjerava da se bavi komercijalnim prevozom putnika i stvari mora da ispuni uslove za dobijanje sertifikata vazdušnog operatera (AOC) i operativne licence.

“Agenciji zaključno sa današnjim datumom nije stigao zahtjev kompanije “ToMontenegro” za dobijanje sertifikata vazdušnog operatera i operativne licence”, kazali su u Agenciji.

Vlada je sredinom januara donijela odluku o osnivanju novog nacionalnog avio-prevoznika sa najavom da bi letovi mogli da startuju do početka ljeta. Iz ACV je ranije za “Vijesti” objašnjeno da se cijeli proces osnivanja nove kompanije može završiti u roku od tri do šest mjeseci, ali pod uslovom da je aplikant u proces dobijanje dozvola od ACV ušao dobro spreman.

“Proces od podnošenja zahtjeva ACV za dobijanje AOC-a i operativne licence do dobijanja sertifikata je vrlo zahtjevan kako za aplikanta tako i za regulatora i zavisi od niza faktora, tipa i obima operacija, vrste vazduhoplova, zahtijevanih specijalnih odobrenja… Trajanje procesa prije svega zavisi od namjere i ažurnosti aplikanta. Ako je aplikant ušao u proces dobijanja sertifikata vrlo spreman, sa definisanom organizacionom strukturom, neophodnim stručnim i sertifikovanim kadrom, obezbijeđenim vazduhoplovima, pripremljenim operativnim priručnikom, ugovorima sa organizacijama za održavanje, adekvatnim finansijskim stanjem i planom…, proces se u najboljem slučaju može završiti u roku od tri do šest mjeseci. Ako to nije slučaj, teško je prognozirati ishod i trajanje procesa dobijanja AOC-a i operativne licence. Minimalni rok za podnošenje zahtjeva za dobijanje AOC-a je 90 dana prije početka operacija”, objašnjeno je iz ACV

Operater sa AOC-om bez operativne licence ne može obavljati komercijalni vazdušni prevoz, a jedan od uslova za operativnu licencu je da operater ima obezbijeđena finansijska sredstva za pokriće fiksnih troškova i troškova poslovanja za prva tri mjeseca od početka obavljanja komercijalnog vazdušnog prevoza, kao i da je 24 mjeseca od otpočinjanja obavljanja komercijalnog vazdušnog prevoza subjekat sposoban da ispunjava svoje stvarne i moguće obaveze koje su realno procijenjene.

Vlada je u četvrtak odlučila da se osnovni i uplaćeni kapital “ToMontenegro” uveća na 19 miliona eura. Osnovni kapital kompanije je ostao na 30 miliona, dok je uplaćeni povećan sa četiri na 19 miliona eura. Ova kompanija je prošle sedmice kupila dva aviona u vrijednosti od 21,7 miliona dolara ili 17,8 miliona eura, a zatim i njihovo osiguranje od 242 hiljade eura.

Dva aviona su otkupljena od kompanije “GE Capital Aviation Services” (GECAS, a koristio ih je nacionalni avio-prevoznik “Montenegro Airlines” (MA). MA je ove avione iznajmljivao po ugovoru o lizingu, koji nije mogao poštovati.

Novi menadžment će predstaviti javnosti sljedeće sedmice

Odbor direktora nacionalne kompanije “To Montenegro” čine Milovan Milić, Nebojša Vuksanović, Filip Radulović, Goran Đurović i Pavle Tripković, a izvršni direktor je Predrag Todorović.

Iz Vlade je juče najavljeno da će u utorak na konferenciji za novinare predstaviti novo rukovodstvo i ciljeve nacionalne avio- kompanije.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *