Još jedan dan bez trgovine na berzi

Ovu sedmicu na Montenegroberzi obilježio je neznatan pad oba indeksa, kao i 30 odsto manji promet. Slabo interesovanje kupaca akcija rezultiralo je da petak prođe bez trgovine na berzi. Bez transakcija na berzi prošao je i 28. april, 6. maj i 27. avgust 2020. godine.

Prema ranijim podacima, koji su iznijeti u medijima, to nije zabilježeno od aprila 2011. godine, kada je Montenegroberza postala jedinstveno organizovano tržište nastalo spajanjem dviju berzi. Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija, MHCE10, u ovoj sedmici pao je 0,5 odsto na 743,77 poena, dok je MONEKS oslabio 0,3 odsto na 10.789,88 bodova. Promet, realizovan kroz 31 transakciju, iznosio je 21 hiljadu eura i bio je 30 odsto manji nego prethodne sedmice. Na visinu prometa uticala je i činjenica da u petak na berzi nije zabilježena nijedna trgovina. Najveći udio u prometu imale su akcije Crnogorskog telekoma, koje su na sedmičnom nivou blago oslabile na 1,25 eura.

Gubitke su na Montenegroberzi ove sedmice zabilježile akcije Plantaža 4,4 odsto na 10,89 centi i Luke Bar neznatno na 31 cent. Rasle su dionice Solane “Bajo Sekulić 6,4 odsto na 1,5 i Port of Adrije tri odsto na 10,4 centa. Dionice Crnogorskog elektroprenosnog sistema i Društva za menadžment poslove i upravljanje nekretninama MIG ostale su na prošlosedmičnom nivou od 80 centi, odnosno 12 centi.

Trgovano je i akcijama Ulcinjske rivijere, Marine Bar, Poslovno logističkog centra “Morača” i “Mješovitog”, koje su u petak koštale 2,7 eura, odnosno 2,1 euro, 2,5 eura i 15 centi. Promet akcijama fondova iznosio je 516 eura, atrgovano je jedino akcijama Trenda, čije dionice koštaju 4,92 centa. Početkom sedmice državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja Mila Kasalica najavila je da će predlog budžeta za ovu godinu biti pripremljen u drugoj polovini marta.

Sedmicu su obilježila i dešavanja u vezi sa Skupštinom akcionara Elektroprivrede. Odbor direktora kompani je zakazao je za 16. mart vanrednu sjednicu Skupštine akcionara, a na dnevnom redu biće razrješenje i izbor novih članova tog tijela. Iz odbora su kazali i da je sjednica koju je Vlada zakazala za 25. februar u suprotnosti sa Zakonom o privrednim društvima, što je u krajnjem potvrđeno i rješenjem Privrednog suda.

Izvor: Dan

Check Also

Naslovne strane dnevnih novina za petak, 3. februar

Leave a Reply

Your email address will not be published.