Nekretnina ili štednja – šta je bolje?

Dodajte komentar

Sigurno ste do sada imali priliku da čujete raširen stav da je kupovina nekretnine najbolja investicija koju možete napraviti, jer na taj način obezbjeđujete sebi i svojoj porodici sigurnost. Međutim, kao i svaku životnu odluku, i ovu je bitno sagledati iz svih uglova i uporediti sa alternativama. Tačnije, riječ je o nekoliko različitih oblika štednje koji vam stoje na raspolaganju: od štednje po viđenju, oročene štednje, pa sve do štednje uz promjenu početnog uloga.

Nećemo vam otkriti ništa novo ako kažemo da je i ovome potrebno pristupiti individualno, odnosno da se preferencije razlikuju od osobe do osobe. Umjesto toga, u ovom blog postu ćemo pokušati da vam predstavimo obje strane medalje kada je u pitanju kupovina nekretnine i kada je riječ o dostupnim modelima štednje.

Prednosti kupovine nekretnine

U ovome ćemo se složiti svi – prednosti posjedovanja nekretnine su brojne: imate „krov nad glavom“, a tu nekretninu možete i izdavati drugima na kraći ili duži period. Ukoliko se sve kockice savršeno poklope, pa se uz to vaš stambeni objekat nalazi na odličnoj lokaciji, za vas nema zime. Bilo da je u pitanju nekretnina u blizini fakulteta, što je čini pogodnom za izdavanje studentima, ili da je mala udaljenost od škole i vrtića čini sjajnom za rentiranje porodicama sa djecom, vrlo je vjerovatno da ćete lako naći nekoga ko će se u vaša četiri zida osjećati kao kod kuće.

Sa druge strane, ako planirate kupovinu nekretnine u nekom od turističkih centara, mogućnost kratkoročnog najma je vrlo popularna opcija. Trend posjete turističkih destinacija tokom manje popularnih mjeseci je u porastu. Uz to, platforme za izdavanje smještajnih kapaciteta, kao što su Booking i Airbnb čitav proces čine lakšim, a vašu ponudu dostupnijom. Dodajmo ovdje i činjenicu kako renomirani magazini i portali sve češće našu zemlju svrstavaju među destinacije koje svako mora posjetiti bar jednom u životu – i već možemo vidjeti kako se zadovoljni osmijeh širi na vašem licu.

Imajte na umu i sljedeće

Vjerovatno pretpostavljate kojoj temi sada ustupamo mjesto – troškovi.?

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Ne zaboravite na troškove uređenja, održavanja, osiguranja nekretnine, svih sitnih i krupnih popravki koje su vrlo izvjesne, a kasnije i troškove renoviranja, ali i godišnji porez, koji vas, kao vlasnika nekretnine, čeka.[/box]

Ako se opredijelite za davanje nekretnine u dugoročni najam, uračunajte i rizik neredovnog plaćanja stanarine. Na raspolaganju imate i opciju da proces traženja zakupca i administraciju prepustite nekoj od agencija za izdavanje nekretnine, koja će vam uštedjeti vrijeme i trud, ali i naplatiti uslugu. Ako je kratkoročni najam putem prethodno pomenutih servisa vaš izbor, uzmite u obzir i troškove koje oni sa sobom nose.

Dodatno, ne zaboravite na troškove uređenja, održavanja, osiguranja nekretnine, svih sitnih i krupnih popravki koje su vrlo izvjesne, a kasnije i troškove renoviranja, ali i godišnji porez, koji vas, kao vlasnika nekretnine, čeka.

Takođe, razmislite i o tome kako će se kretati vrijednost nekretnine tokom godina, a imajte na umu i pitanje likvidnosti ove vrste imovine. Ovdje govorimo o situaciji kada vam je novac hitno potreban, odnosno o vremenu potrebnom da prodate nekretninu, što zavisi i od faktora na koje ne možete direktno uticati, poput tražnje, konkurentnosti ponude, platežne moći stanovništva i slično.

Kakva je situacija sa štednjom?

Štednja je jedna od najsigurnijih opcija kada imate nedoumicu što da uradite s gotovinom, a ukoliko se opredijelite za oročenu štednju u banci, znaćete i visinu kamate unaprijed. Uz to, u zavisnosti od perioda oročenja, novac vam može biti brzo dostupan – ili čak i odmah, ukoliko se opredijelite za štednju po viđenju.

Takođe, možete štedjeti kada, kako i koliko želite, zahvaljujući aktivnoj štednji, dok svoje mališane možete učiti kako da brinu o novcu uz pomoć dječije štednje. Na kraju krajeva, dok ne odlučite u koji oblik imovine ćete investirati, štednja je uvijek dobar i poželjan izbor. ?

Još jedna opcija koja vam stoji na raspolaganju je S Premium, novi proizvod koji predstavlja kombinaciju štednje, premije i životnog osiguranja. Da budemo precizni, u pitanju je program životnog osiguranja sa jednokratnim plaćanjem premije, koji vam pruža mogućnost većeg prinosa sredstava. Namijenjen je osobama koje žele da štede na srednji i duži rok, a sve o ovom proizvodu pročitajte ovdje.

Da rezimiramo…

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Pitanje svih pitanja na koje treba da odgovorite je sljedeće: Ako ne uzmem u obzir faktore poput inflacije, koliko će moj novac kasnije vrijedjeti, u zavisnosti od toga gdje ga uložim?[/box]

Prije donošenja odluke, pitanje svih pitanja na koje treba da odgovorite je sljedeće: Ako ne uzmem u obzir faktore poput inflacije, koliko će moj novac kasnije vrijedjeti, u zavisnosti od toga gdje ga uložim?

Ono što možemo zaključiti iz navedenog jeste da je potencijalna dobit kod nekretnina uglavnom veća, ali i to da, po pravilu i u poređenju sa štednjom, nekretnine sa sobom nose veći rizik.

Ivo Andrić je u jednom od svojih djela napisao: „Tvoji prihodi ne zavise samo od tebe nego od raznih drugih ljudi i okolnosti, ali tvoja štednja zavisi jedino od tebe“. Sa druge strane, jedna od izreka kaže da ko ne rizikuje, taj i ne dobija. Recite nam koja vam je od ovih misli draža, a možda na taj način kažete i sebi koja je opcija pravo rješenje za vas. ?

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *