Izvršni direktor Pfizera: Moraćemo da se vakcinišemo protiv korone svake godine

Dodajte komentar

Izvršni direktor Pfizera Albert Bourla izjavio je da se nada da bi dodatna, treća doza ove vakcine protiv covida-19 mogla dodatno pojačati imunološki odgovor te da bi tako mogla pružiti bolju zaštitu od novih varijanti koronavirusa.
“Vjerujemo da će treća doza pojačati imunološku reakciju za 10 do 20 puta”, kazao je Bourla.

Novo istraživanje nadgledaće sigurnost i učinkovitost treće doze u dvije dobne grupe. U jednoj skupini učestvovaće će osobe u dobi od 18 do 55 godina, a u drugoj osobe u dobi od 65 do 85 godina. Oni su učestvovali i u Pfizerovom početnom kliničkom ispitivanju.

Tokom tog ispitivanja učesnici su primili dvije doze vakcine u razmaku od tri nedjelje. Isti interval doze je ono što se trenutno preporučuje.

Pfizer takođe planira da započne ispitivanje kako bi utvrdili djeluje li modifikovana verzija vakcine protiv južnoafričke varijante koronavirusa. Kako koronavirus mutira, tako će se vjerovatno i vakcina morati mijenjati.

Isto se događa i s gripom koja se mijenja iz godine u godinu pa se tako redovno unaprjeđuju i vakcine protiv gripe kako bi bila učinkovita.

“Svake se godine morate vakcinisati protiv gripe, a tako će biti i s covidom, Za godinu dana moraćete se vakcinisati protiv covida kako bi se zaštitili na godinu dana”, rekao je Bourla.

Pročitaj još: Pfizer samo od prodaje vakcina očekuje 15 milijardi dolara prihoda

Njegove izjave sugerišu da će covid-19 ostati među nama čak i kad pandemije završi. Uz to će biti potrebno sprovoditi i dodatne studije kako bi se ustanovili kada je najbolji trenutak za ponovno vakcinisanje protiv koronavirusa.

Dosadašnji dokazi sugerišu da je cjepivo Pfizer-BioNTech učinkovito protiv varijanti koronavirusa u Velikoj Britaniji, Brazilu i Južnoj Africi. Bourla je istakao da je cilj kompanije da u slučaju pojave nove varijante, modifikovana vakcina bude spremna u roku od sto dana, prenosi NBC news.

(SEEbiz)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *