Srbija emitovala euroobveznicu od milijardu eura

Dodajte komentar

Srbija je na međunarodnom finansijskom tržištu emitovala dvanaestogodišnju euroobveznicu u iznosu od milijardu eura, po kuponskoj stopi od 1,65 odsto i stopi prinosa od 1,92 odsto, saopšteno je iz Narodne banke Srbije (NBS).

Ova obveznica je najduže ročnosti koju je Srbija do sada emitovala na međunarodnom tržištu.

Iz NBS ističu da izuzetno interesovanje međunarodnih investitora predstavlja još jednu potvrdu njihovog povjerenja u dugoročnu održivost dobrih ekonomskih performansi i očuvanje makroekonomske stabilnosti Srbije.
Tražnja investitora je tokom aukcije bila 3,5 puta veća u odnosu na realizaciju i tokom aukcije je prelazila 3,5 milijarde eura.

Ministar finansija Srbije Siniša Mali naveo je da će se emisijom euroobveznica vratiti neki stari i skupi dugovi koji dolaze na naplatu u toku ove godine.

On je rekao da je zaključno sa prekjučerašnjim danom udio javnog duga u BDP-u iznosio 52,9 odsto i niži je nego što je bio prije početka pandemije.
– To je nevjerovatan uspjeh imajući u vidu da su sve zemlje na svijetu višestruko povećale javni dug usljed zaduživanja tokom pandemije virusa korona – rekao je Mali.

Indikator.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *