Otvara se rudnik Brskovo, Mojkovčani zatražili zaustavljanje radova

Dodajte komentar

Rudnik olova, cinka i drugih teških metala Brskovo, nadomak Mojkovca, uskoro će ponovo biti otvoren. Međutim, građani Mojkovca sa negodovanjem su primili tu odluku, jer kako kažu za Dnevne novine, neće ponovno jalovište u svom gradu.

U rudniku Brskovo bio bi otvoren površinski kop, ali i novo jalovište.

“Ovih dana se navršava deset godina od sanacije crne ekološke bombe koja je bila u našem gradu i mi umjesto da slavimo, mi se bojimo da li će ponovnim otvaranjem trajno biti uništen naš grad”, rekao je Dnevnim novinama turistički radnik i aktivista zaštite prirodnih bogatstava sjevera Crne Gore Goran Stanišić.

Građani Mojkovca tvrde da će novo jalovište biti otvoreno između dva nacionalna parka, zbog čega su pokrenuli peticiju kako bi zaustavili radove.

“Nećemo novo groblje u gradu i životima ćemo braniti Bjelasicu. Je li na pomolu nova ekološka katastrofa koja prijeti građanima Mojkovca saznaćemo tek kad i ako se oglase oni koji stoje iza firme “Brskovo Mine “, koja planira da otvori rudnik” rekao je Stanišić.

Ova firma je, dodaje Stanišić, već krenula u otkupljivanje imanja.

“Posebno je zanimljivo kako je firma “Brskovo Mine”, dobila proširenje plana eksploatacije i to da uđu u zonu nacionalnog parka i rijeka koje se slivaju u Taru, koja je pod zaštitom UNESCO-a. E, to treba da bude predmet analize institucija”, saopštio je Stanišić.

Prema njegovim riječima, novo jalovište bi bilo tačno na mjestu gdje se Bjelojevićka rijeka uliva u Taru.

“U pitanju je teren gdje se gradi ski-centar Žarski, što znači da se odmah ostaje bez ski-centra” , objasnio je Stanišić.

On ističe da Mojkovčani uporno traže odgovor od nadležnih ko je dozvolio ponovno otvaranje rudnika, ali da ga ne dobijaju.

“Prošla vlada im je dozvolila da vrše ispitivanja, a sadašnja im dozvoljava da prave površinske kopove, da poskidaju sve što je priroda stvorila, odnesu i nekome prodaju, a nama da ostane pustoš i jalovina. Pri tome će napraviti najveću ekološku katastrofu u Evropi od našeg grada”, istakao je Stanišić.

Dodaje da su već obavijestili UNESCO i još nekoliko institucija.

“Jedno je sigurno, a to je da mi nećemo dozvoliti da se radovi obavljaju”, zaključio je Stanišić.

INVESTITOR NAMJERAVA DA RADI 15 GODINA

Izvršni direktor firme Brskovo Mine Ričard Bofi izjavio je ranije da će u biznis zoni u Mojkovcu izgraditi skladišta za pripremu i sječenje jezgra rude, izdvojenih tokom istražnih radova.

“Izabrali smo biznis zonu “Babića polje” zato što ona ima sve uslove koji su nam potrebni, od usluge i dobrog pristupa do odličnih uslova zakupa, što je veoma korisno za naš biznis. Namjeravamo da tu radimo narednih 15 godina i ovo je prvi veliki korak za nas, jer započinjemo visokobudžetni projekat u Mojkovcu. U objektima u biznis zoni planiramo da zaposlimo od pet do 15 radnika, što će zavisiti od razvoja posla. Kasnije, u procesu eksploatacije rude zaposlićemo 400 radnika”, kazao je Bofi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *