Inflacija 0,3 odsto

Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena (CPI), u januaru su, u odnosu na prošlogodišnji decembar, bile u prosjeku više 0,3 – odsto, pokazuju podaci Monstata. Potrošačke cijene su u januaru ove godine, u odnosu na isti prošlogodišnji period, bile u prosjeku niže 0,7 odsto.

“Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena goriva i maziva za motorna vozila, čvrstih goriva, cigareta, usluga kanalizacije i snabdijevanja vodom, mlijeka, sira i jaja, povrća i mesa”, piše u saopštenju.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga prema namjeni potrošnje, u januaru je, u odnosu na decembar, zabilježen rast cijena u grupama alkoholna pića i duvan 2,5 odsto, stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva 1,3 odsto, prevoz jedan odsto, hrana i bezalkoholna pića 0,3 odsto, rekreacija i kultura 0,1 odsto.

Pad cijena zabilježen je u grupama odjeća i obuća 2,6 odsto i namještaj i oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana 0,1 odsto. Cijene ostalih proizvoda i usluga nijesu se bitnije mijenjale.

Check Also

Zbog pada potrošnje, njemačke banke ograničavaju iznos koji se može držati na računu

Institut njemačke ekonomije (IW) iz Kelna je izračunao kako su potrošači u ovoj zemlji potrošili …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *