Hrvatski turizam prošle godine izgubio čak 5,12 milijardi eura

Dodajte komentar

Pandemija koronavirusa odnijela je Hrvatskoj u tri kvartala prošle godine čak 5,12 milijardi eura prihoda u turizmu, iako je prošla turistička sezona bila bolja od one kojoj se nadala većina i turističkih radnika, ali i sama vlast kad su u proljeće prošle godine evropske zemlje krenule da zatvaraju svoje granice i uvoditiestroge epidemiološke mjere.

Pokazuju to podaci Hrvatske narodne banke prema kojima je zarada od izvoza usluga u turizmu i putovanjima u tri kvartala prošle godine bila 4,31 milijardi eura, dok je u istom razdoblju 2019. godine Hrvatska od izvoza usluga u turizmu ostvarila prihod od čak 9, 435 milijardi eura. Pad je veći od 54 posto.

Samo u trećem, turistički udarnom, tromjesečju Hrvatska je lani ostvarila prihode koji su za 3,25 milijardi eura manji nego u istom razdoblju 2019. godine. Prihod je u trećem kvartalu 2019 bio 6,626 milijardi eura, dok je lani ostvareno 3,37 milijardi eura. Tako loše najvažnije turističke mjesece po zaradi, Hrvatska je zadnji put imala u vrijeme velike globalne krize 2009. godine, ali tada su tri milijarde eura vrijedile znatno više nego danas.

Koliki će biti ukupni gubitak prihoda u turizmu u prošloj godini pokazaće se kad HNB objavi podatke o platnoj bilanci za cijelu godinu, ali podaci po kojima je Hrvatska u turizmu u prvoj polovici godine odnosno do kraja juna prošle godine ostvarila gotovo dvije milijarde eura prihoda manje nego u istom razdoblju 2019. godine, te da za ljetne sezone ostala bez još 3,25 milijardi eura moraju stvarati zebnju pri pomisli da se ponovi još jedna takva turistička sezona, koju bi drugi put zaredom teško podnijeli i ekonomija i državni budžet, piše Novi list.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *